10 - 30 volt led lighting

In de afgelopen jaren is de speciale 10-30 Volt LED verlichting enorm populair geworden. Het biedt dan ook een aantal grote voordelen ten opzichte van gewone 12 Volt of 24 Volt LED-verlichting.

In dit artikel bespreken we alle voordelen van LED tussen de 10 en 30 Volt.

Standaard LED verlichting

Standaard verlichting bestaat er in hoogspanning (230 Volt) en laagspanning (12 Volt).

De 230 Volt LED-lampen zijn de lampen met de volgende fittingen:

  • E14 (kleine fitting)
  • E27 (grote fitting)
  • AR111
  • GU10 (spots)
  • R7s (staaflampen)

12 Volt LED-lampen zijn altijd voorzien van een transformator (ook wel trafo of adapter genoemd) om de netspanning uit het stopcontact om te zetten naar deze laagspanning. De fittingen voor 12 Volt zijn:

  • G4
  • G9
  • MR16 (standaard spotjes, ook wel GU5.3 genoemd)
  • MR11 (kleine spotjes, ookwel GU4 genoemd)

Voor beide type spanningen zijn er dus allerlei vormen fittingen.

Klik op onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van MR11

MR11 LED lamp

Laagspanning 10-30 Volt LED lampen

Dit type LED lamp heeft een variabel spanningsbereik, oftewel tussen de 10 en 30 Volt. Dit betekent dat elke lamp met een spanning in deze range zal branden.

Het is een uitgebreide versie van de standaard laagspanning lampen. Waar normaal gesproken de spanning precies 12 Volt moet zijn, maakt het bij dit speciale type lamp niet zo veel uit.

Dit 10-30 Volt lampjes zijn niet alleen een alternatief voor 12 Volt, ook de 24 Volt lampjes kunnen uitstekend vervangen worden hiermee. 24 Volt LED verlichting wordt voornamelijk toegepast in situaties met een accu.

De voordelen van 10-30 Volt LED verlichting

Een haast vanzelfsprekend voordeel is dat dit type verlichting zowel geschikt is voor standaard laagspanning 12 Volt als voor 24 Volt. Deze laatste vind je veel in boten, campers, caravans en in vrachtwagens.

Eveneens zijn 10-30 Volt LED lampen geschikt voor cabines van vrachtwagens. Bij normale verlichting is er vaak weinig prettig licht verkrijgbaar met deze spanning. Dit is bij LED dus geen probleem. De 10-30 Volt LED lampen zijn dus wel geschikt voor zijn situatie.

Maar wat is er nou zo bijzonder aan? Wanneer je een accu gaat opladen ontstaan er hoge piekspanningen. Dit is meestal direct fataal voor LED lampen, maar dit speciale type LED lamp met variabele spanning is er wel bestand tegen. Het probleem van de piekspanning kan opgelost worden met gewone LED verlichting door een stabilisator te plaatsen tussen de verlichting en de stroombron (accu). Deze stabilisator maakt dat er een constante stabiele stroom van 12 Volt of 24 Volt afgegeven wordt. De 10-30 Volt LED verlichting heeft geen stabilisator nodig. Dit bespaart geld en moeite om deze te installeren.

Voorbeelden

10-30V LED vind je vooral in G4-lampjes, zoals dit G4 steeklampje.

Klik hieronder voor meer informatie over G4-lampjes

LED lamp G4-steeklampje

Tegenwoordig leveren we deze functionaliteit ook in spotjes: MR11 10-30v.

Voor boot, caravan, camper en vrachtwagen

Ben je dus van plan om voor de zomer je boot, camper of caravan op te knappen? Kijk dan eens naar 10-30 Volt LED verlichting. Het scheelt veel werk en de lampjes gaan langer mee!

 

Heb je nog vragen over bovenstaand artikel? Plaats hieronder je reactie en wij helpen je graag!