De 10 grootste voordelen (geboden) van LED-verlichting

Tegenwoordig bestaat LED-verlichting in allerlei soorten en maten en heeft het vele voordelen ten opzichte van de traditionele verlichting.

Er wordt van alles geroepen en geschreven over LED-verlichting, maar wat zijn nou de werkelijke voordelen? We hebben de 10 geboden van LED-verlichting op een rij gezet!

De 10 geboden van LED

1. Levensduur van LED

Een zeer groot voordeel van een LED-lamp is de levensduur. Een goede lamp kan wel 30.000 uur branden. Dit is gemiddeld 10 maal langer dan de meeste gloeilampen die gemiddeld 3.000 uur kunnen branden. Doordat de LED-lamp veel langer meegaat bespaart dit dus kosten (10x) in aanschaf bij vervanging. De langere levensduur van LED zorgt dus voor een extra besparing op uw energierekening.

2. Efficiëntie in LED-verlichting

De energiekosten van uw woning kunnen gemiddeld voor zo’n 19% worden bepaald door de verlichting. Daarom is het belangrijk dat de lampen op een zo’n efficiënt mogelijke manier stroom verbruiken. Een LED-lamp kan voor meer licht zorgen met minder energieverbruik dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Zo bestaan er lampen die wel voor 200 lumen per Watt aan licht produceren

3. Milieubewust

Doordat de ledverlichting zo efficiënt werkt, is de belasting voor het milieu gering. Hoe meer licht een lamp kan produceren met zo weinig mogelijk energie, hoe minder de omgeving zal worden belast. Als elk huishouden over zou gaan op ledverlichting, dan zou het totale energieverbruik enorm dalen en wordt er dus minder energie opgewekt. Hiernaast bevat een LED-lamp nauwelijks schadelijke stoffen voor het milieu en kan het goed worden gerecycled.

4. LED is duurzaam

De kwaliteit van een Led-lamp is erg hoog. Hierdoor gaan deze lampen vaak heel lang mee. Doordat ze zo’n lange levensduur hebben en efficiënt werken, hebben ze bijna geen onderhoud nodig. Op deze manier bespaar je dus op onderhoudskosten en is de prijs over de gehele levensduur bijna verwaarloosbaar.

5. Geen UV straling bij LED

UV straling is slecht voor de gezondheid en zorgt na een bepaalde tijd voor verkleuring bij bepaalde producten. Met ledverlichting is dit geen enkel probleem, want een Led-lamp bevat geen UV straling. Er is zelfs geen infraroodstraling bij LED te vinden. Wanneer u op zoek bent naar het juiste licht waarmee uw gezondheid niet in het geding komt en waar uw kleding niet zal verkleuren, dan zijn LED-lampen een veilige uitkomst.

6. Toepassingen van LED

Ledverlichting is ontzettend flexibel en creatief toe te passen. U kunt hierbij denken aan trapverlichting, 3D installaties, lichtshows, tuinverlichting en ga zo maar door. Door de grote verscheidenheid aan mogelijkheden is er voor elke woning, bedrijf of evenement met LED een juiste verlichting te krijgen.

7. LED is altijd werkzaam

Wanneer u bang bent dat uw lampen stuk kunnen gaan in extreem warme of koude omgevingen, dan hoeft u met LED zich daar geen zorgen over te maken. Deze lampen kunnen zonder probleem gebruikt worden in vriezers, ijsbanen, sauna’s en ga zo maar door. De LED-lamp is in bijna elke omgeving te gebruiken zonder bijkomende risico's.

8. Verspreiding van LED

Door de hoge efficiënte van een LED-lamp, kan deze veel licht met weinig energie worden verspreid. Hiernaast bieden deze lampen een direct en constant licht. Zo heeft u geen last meer van geflikker of onrustige lichtverspreiding. Een LED-lamp kan daardoor zeer geschikt zijn als rustgevende lichtbron.

9. Direct licht

Wanneer u een Led-lamp aandoet, zal deze vrijwel direct licht geven. Er is geen wachttijd en de lamp hoeft niet eerst minuten op te warmen, zoals bij een spaarlamp. Dit maakt het heel gemakkelijk om licht te creëren in ruimtes waar u geen tijd heeft om te wachten tot deze aangaat. U kunt een Led-lamp hiernaast heel goed vaak aan en uit doen, de lamp zal hier geen last van ondervinden. Voor gemakkelijk wisselen tussen verschillende lampen of voor ruimtes waar het licht vaak uit en aan gaat, is LED een perfecte optie.

10. Laag energieverbruik

Zoals eerder al is aangegeven, is LED zeer efficiënt in de lumen/watt verhouding en verbruikt het zeer weinig energie. Dit komt onder andere door het lage voltage van de lamp. Voor een energiezuinige en duurzame lamp kun je het beste voor ledverlichting gaan.

Conclusie

Een Led-lamp gaat lang mee, gebruikt weinig energie, geeft weinig belasting voor het milieu, is geschikt voor verschillende toepassingen, geeft geen gezondheidsproblemen en is rustgevend. Zijn er dan helemaal geen nadelen? De bendigde investering kan een struikelblok zijn, maar wanneer deze 10 geboden duidelijk worden blijkt LED een wijze investering die zich zeer snel terugverdiend!