5 Tips bij het kiezen van de juiste LED lampen

LED lampen hebben enorme progressie gemaakt op het gebied van lichtkwaliteit, betrouwbaarheid, efficiëntie en prijsdaling. Fabrikanten beconcureren elkaar fel om hun deel van de markt in te nemen. Hierdoor zijn LED lampen alsmaar beter geworden en is de prijs aanzienlijk gedaald de laatste jaren.

De originele LED’s bestaan al tientallen jaren. Sinds de jaren ‘60 worden deze al toegepast voor “gewone” verlichting, maar pas sinds een paar jaar is het licht ook prettig genoeg om door het grote publiek te worden geaccepteerd.

Vergeleken met spaarlampen hebben LED lampen behoorlijk terrein gewonnen. Vooral doordat het licht als prettiger wordt ervaren is voor de meeste consumenten de reden om te kiezen voor een LED lamp in plaats van een spaarlamp. Daar komt bij dat LED lampen in veel meer maten, vormen en varianten te verkrijgen zijn dan de voorgangers. Dit betekent tegelijkertijd dat het kiezen van de juiste LED lamp voor de toepassing in huis een grote uitdaging is geworden. Hoe kies je nou de perfecte lamp die je in gedachte hebt?

Met deze 5 tips proberen we je op weg te helpen bij het kiezen van de juist LED lampen.

1. Type LED lamp

LED lampen zijn er tegenwoordig voor alle denkbare toepassingen. We lichten hier enkele verschillende types nader toe.

Gloeilampen vervangen

De traditionele gloeilampen kunnen eenvoudig vervangen worden door een LED variant. Gloeilampen zijn er in allerlei vormen en met verschillende Wattages. De gloeilampvervangers van LEDworld geven prettig licht en zijn zeer betrouwbaar. De levensduur van een LED gloeilamp is tientallen keren langer.

We kennen verschillende soorten vervangers voor gloeilampen:

  • LED gloeilampen: De traditionele gloeilampen van 15 tot 100 Watt kunnen hiermee vervangen worden. Qua vorm en licht lijken deze LED lampen sterk op hun traditionele voorgangers.
  • LED kaarslampen: Geschikt voor onder andere kroonluchters.
  • LED kogellampen: Deze worden vooral gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het zijn over het algemeen wat kleinere vormen dan de standaard gloeilampen. Deze zijn ook in allerlei kleuren verkrijgbaar.
  • LED globe: Dit is de grote variant van de LED gloeilamp. De LED globe lampen worden veel toegepast in openbare ruimtes of als sfeerverlichting in grote kroonluchters.

Los van de techniek van de lamp zelf heeft ook de aansturing de nodige innovaties ondervonden. Zo hebben Philips en Megaman hypermoderne LED lampen ontwikkeld die bestuurd kunnen worden met je smartphone.

De Philips Hue wordt gekoppeld aan je WiFi-netwerk thuis, waardoor de verlichting verbonden is met het internet. Dit zorgt voor een complete revolutie aan verlichting in je huis.

Megaman heeft soortgelijke slimme verlichting. De Megaman Ingenium BLU en Ingenium RF zijn ook te besturen met je smartphone.

Halogeenspotjes vervangen

De halogeenspots zijn ideaal om te vervangen door LED spots. Het energieverbruik kan eenvoudig met 80% verlaagd worden en de LED spots gaan vele malen langer mee. De meestvoorkomende halogeenspots verbruiken 35 Watt. Deze kunnen vervangen worden door een LED spotje van maar 5 Watt, zonder zichtbaar verschil in licht.

Let wel goed op het Voltage van de halogeenspots. Er zijn 12 Volt (met trafo) en 230 Volt (zonder trafo) halogeenspots.

Een bijzondere variant halogeenspot is het steeklampje. De G4 en GY6.35 steeklampjes zijn cilindervormige lampjes of platte schijven, vaak met gele LED’s erop. Dit type LED lamp heeft geen reflector, in tegenstelling tot de standaard LED spots. Ook hiervoor hebben wij diverse LED steeklampjes als vervanging.

Schijnwerpers zijn uitgerust met een halogeen buislampje. Dit type halogeen schijnwerpers staat erom bekend stroomvreters te zijn. De buislampjes verbruiken al snel 100 Watt. Daar komt bij dat er veel licht “verloren gaat” doordat het licht door het buislampje rondom wordt verspreid en er dus veel licht de schijnwerper überhaupt niet verlaat, doordat het ook op de achterkant terecht komt. Ook hiervoor zijn tegenwoordig LED varianten te verkrijgbaar. Kijk hiervoor bij onze R7s LED staaflampen.

Spots vervangen

De grote spotlampen zijn niet alleen qua omvang, maar ook qua energieverbruik groots. De zogenaamde PAR lampen verbruiken al snel 50 Watt, wat kan oplopen tot wel 200 Watt. De LED PAR lampen besparen hier ongeveer 80% op.

Bijvoorbeeld deze SPL par38 LED spot van 18 Watt vervangt een ouderwetse PAR lamp van 100 Watt. Dit levert dus een besparing op van ongeveer 85%!

TL buizen vervangen

TL buizen geven praktisch licht en worden daardoor massaal gebruikt. Iedereen kent ze wel, maar lang niet iedereen weet dat ook hiervoor tegenwoordig uitstekende LED TL buizen voor verkrijgbaar zijn. In de meeste ruimtes waar TL verlichting gebruikt wordt, branden de buizen meestal veel uren per dag. Denk aan overheidsgebouwen, magazijnen of industrie, waar de verlichting al snel 14 uur tot wel 24 uur per dag brandt. De terugverdientijd is hierdoor vaak minder dan twee jaar!

LED TL buizen zijn er in de lengtes: 60cm, 90cm, 120cm en 150cm.

LED strips

Een bijzondere toepassing van LED verlichting voor in huis zijn LED strips. Dit wordt veel gebruikt als koofverlichting of als verlichting achter meubels of in vitrines. Het stroomverbruik van een LED strip is relatief weinig.

LED strips werken op 12 Volt of op 24 Volt, dus het gebruik van een trafo is noodzakelijk om een LED strip in huis in het stopcontact te kunnen stoppen.

Bereken van tevoren goed hoe lang de LED strip moet worden. De meeste LED strips van LEDworld zijn verkrijgbaar per meter. LED strips zijn eenvoudig te verlengen met een koppelstukje.

Al onze LED strips zijn dimbaar. Dimmen kan met een LED strip dimmer of door middel van een RGB controller voor de RGB LED strips.

2. Welke fitting voor je LED lamp?

Het komt voor dat een type LED lamp diverse fittingen heeft.

Fittingen voor LED gloeilampen

Gloeilampen kom je vooral tegen met de gewone schroeffitting. We maken onderscheid tussen de kleine fitting (E14) en grote fitting (E27). Deze fittingen zijn standaard altijd 230 Volt.

Fittingen voor LED spots

LED spots heb je voor laagvoltage (12 Volt) en voor hoogvoltage (230 Volt).

Voor de standaard 12 Volt varianten dien je een GU5.3 fitting, ookwel MR16 fitting genoemd, te kiezen. De kleinere LED spots op 12 Volt vind je onder GU4. Twijfel je welke fitting je moet hebben bij het vervangen van je halogeenspotjes? Het cijfer achter GU staat voor de afstand tussen de twee pinnen van de fitting. Oftewel, bij een standaard halogeenspot is de afstand tussen de pinnen 5.3 milimeter en dus dien je ook te kijken onder de GU5.3 LED spots.

230 Volt LED spots zijn altijd voorzien van een GU10 fitting. Dit is een fitting die een kwartslag gedraaid moet worden om vast te zetten.

Fittingen voor LED steeklampjes

De standaard steeklampjes hebben fitting G4. Net als bij de LED spot GU4 is de afstand tussen de pinnen 4 milimeter. Zoals hierboven uitgelegd is het verschil tussen G4 en GU4 de reflector.

De iets grotere varianten zijn de GY6.35 LED steeklampjes.

3. Hoeveel Watt heeft mijn LED lamp nodig?

In de tijd van de dominantie van de gloeilamp is men gewend geraakt aan het uitdrukken van licht in Wattage. Dit was ook wel enigszins betrouwbaar, doordat iedere 40 Watt gloeilamp ongeveer dezelfde hoeveelheid licht gaf.

Met de komst van de spaarlamp veranderde dit al, maar sinds de LED lamp gemeengoed is geworden heeft het uitdrukken in Wattage geen zin meer. Het energieverbruik (Watt) van een LED lamp is vaak maar 10% tot 20% van een gloeilamp, terwijl er evenveel licht gegenereerd wordt. Om een eerlijke vergelijking te maken wordt de hoeveelheid licht gemeten, uitgedrukt in Lumen. Dit is de internationale standaard eenheid en alle fabrikanten zijn verplicht dit te vermelden.

Toch staat er vaak op het doosje van de LED lamp een vergelijking met een gloeilamp. Philips benoemt altijd met hoeveel Watt gloeilamp een LED lamp vergeken kan worden en laat dit ook terugkomen in de benaming van haar producten. Bijvoorbeeld de benaming PAR 14,5-100W LED spot geeft aan dat het een 14,5 Watt LED PAR lamp is, wat ongeveer evenveel licht geeft als een 100 Watt “gewone” PAR lamp.

In het overzicht hieronder is de hoeveelheid licht uitgedrukt in Lumen vergeken met de benodigde Wattages voor verschillende typen lampen.

lumen en wattages led lampen

4. Welke lichtkleur voor LED?

De eerste spaarlampen en LED lampen gaven niet het sfeervolle warme licht wat men gewend was van gloeilampen. Wanneer je dacht energie- en milieubewust bezig te zijn, viel het behoorlijk tegen dat je nieuwe lamp dat fel witte of blauwachtige licht gaf. Gelukkig hoeft dit niet meer het geval te zijn bij LED lampen.

De kleur van licht wordt uitgedrukt in Kelvin (K), wat eigenlijk een eenheid is voor temperatuur. We gaan hier niet dieper op in, maar verklaart wel waarom het ookwel kleurtemperatuur wordt genoemd.

Kelvin als meeteenheid

In de regel geldt hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. De meeste mensen zijn gewend geraakt aan warm licht van de gloeilamp. Dit is een kleurtemperatuur van meestal rond de 2700K. Een kaars geeft nóg warmer licht met een Kelvin-waarde van ongeveer 1500. Neutraal wit noemen we het licht als de kleurtemperatuur rond de 4000K ligt. Alles boven de 6500K wordt ookwel daglicht genoemd.

Invloed van kleurtemperatuur op activiteit

De lichtkleur beïnvloed meer dan je denkt. Een voorbeeld is dat het blijkt dat mensen actief gestimuleerd worden door fel blauw licht en juist rustig worden van oranje licht. Dit heeft met de natuurlijke dag- en nachtritme van de mens te maken. Warm, oranje licht met een kleurtemperatuur van rond de 2200K wordt als sfeervol ervaren. In kantoren en op werkplekken is een hogere kleurtemperatuur gewenst om mensen actief te houden. Neutraal wit van 4000K of daglicht LED TL buizen van 6500K hebben de voorkeur boven warmwit 3000K bij dit soort toepassingen.

De Philips Hue Lux is een voorbeeld van een moderne LED lamp die in kleurtemperatuur te regelen is.

kelvin kleurtemperatuur led lampen

5. Dimbare of niet-dimbare LED lampen?

De LED lampen van tegenwoordig zijn goed te dimmen, maar een verkeerde samenstelling van dimmer en LED lamp is snel gemaakt.

Vooral als gloeilampen één-op-één vervangen worden door LED lampen met de standaard dimmer, levert dit vaak problemen op die zich uiten in het flikkeren van de LED lamp. Een ander veelvoorkomend probleem is dat de LED lamp maar een klein beetje dimt.

Het juist toepassen van LED dimmen kan op verschillende manieren. Al onze eigen producten in combinatie met onze LED dimmers zijn succesvol getest.

Fase-aansnijdende dimmer of fase-afsnijdende dimmer?

Voor de 230 Volt LED verlichting kunt u kiezen uit een fase-aansnijdende dimmer of een fase-afsnijdende dimmer. Het verschilt per LED lamp welk type dimmer de voorkeur heeft. Indien het niet aangegeven staat bij het product op onze webshop, kunt u dit voor de zekerheid navragen bij onze klantenservice.

Dimmen van 12 Volt LED lampen

12 Volt LED lampen kunnen in sommige gevallen gedimd worden met een standaard halogeendimmer. Dan dient er wel een dimbare LED trafo gebruikt te worden. Toch gebeurt het nog vaak dat een combinatie niet lekker blijkt te werken, doordat fabrikanten allemaal hun eigen dimprotocol gebruiken.

Een betrouwbaardere dimmethode is het gebruik van een 12V LED dimmer. Dit type LED dimmers hebben een radiografische afstandsbediening.

Experimenteren

Mocht u vragen hebben over het dimmen van LED lampen, dan kunt u contact opnemen met onze klantenservice. Een bij ons onbekende combinatie door producten van derden zijn vaak aan experimenteren onderhevig.

Philips heeft voor haar producten een dimlijst opgesteld waarop vermeld staat welke dimmers goed presteren in combinatie met de LED lampen van Philips.

Conclusie

LED lampen hebben een enorme sprong gemaakt. In alle vormen en maten is tegenwoordig wel kwalitatieve LED verkrijgbaar. Bij het vervangen van gloeilampen en halogeenspots loont enige onderzoek vooraf. Bedenk goed wat u voor licht wilt, onderzoek welke fitting u moet hebben en vergelijk het aantal Lumen en de kleurtemperatuur.

 

Heeft u opmerkingen of een vraag? Plaats hieronder uw opmerking of vraag in de comments.