LED dimmen: Alle soorten LED dimmers op een rij

verschillende dimmers led

Met de opkomst van de LED verlichting ontstonden er problemen bij het dimmen. Dit had er alles mee te maken dat men gewend was dat iedere gloeilamp altijd te dimmen was. Al met spaarlampen bleek dit niet het geval te zijn, maar met LED zijn er nog meer manieren van dimmen bijgekomen.

Lees ook onze tips voor het vinden van een goede LED dimmer.

Soorten LED dimmers

We bespreken hier kort drie typen dimmers voor de toepassing van LED verlichting en drie manieren om dit aan te sturen.

Bekijk onze dimmers hier in een overzicht: LED Dimmers van LEDworld.

Weerstand dimmers

Dit is de meestvoorkomende manier voor het dimmen van halogeenspots, ook wel Resistive dimmer genoemd. Het werkt door middel van een variabele weerstand die geactiveerd wordt door het verlagen van het Voltage.

Deze standaard Resistive dimmers vind je in vele huishoudens. Het aansluiten ervan is zeer eenvoudig; simpelweg de dimmer tussen de netstroom en de lamp in plaatsen. Dit type dimmer is relatief goedkoop (al vanaf € 25 bij de bouwmarkten), maar is niet energiezuinig. Aangezien de weerstand de energie omzet in warmte in plaats van licht, blijft het energieverbruik bij dimmen nagenoeg de volle 100%.

Per defenitie is dit type dimmers niet geschikt voor LED verlichting. Dit komt doordat de LED’s werken op een spanningsbereik van 12V tot 48V en er dus een trafo gebruikt moet worden om de standaard 230V uit het stroomnet te kunnen gebruiken. De Resistive dimmer zal de transformator beschadigen doordat er aangepaste spanning wordt toegevoerd. Het resultaat is een flikkerende LED lamp in plaats van een gedimde. De levensduur van de LED lamp zal ook drastisch verminderd worden.

Fase-afsnijdende dimmers

Dit type LED dimmer is uitermate geschikt voor het regelen van elektronische schakelingen en dus ook voor LED lampen.

Een voordeel van LED fase-afsnijdingsdimmers is dat ze geluidsarm zijn. De bekende "brom" is meestal niet waarneembaar bij dit type dimmers. Er zijn geen gebruikelijke zekeringen noodzakelijk dankzij de elektronische beveiliging. Dit maakt fase-afsnijdingsdimmers ook zeer veilig.

Klik hieronder voor meer informatie over de fase-afsnijdende LED dimmer

LED dimmer fase-afsnijdend

Een van onze beste fase-afsnijdende dimmers is de Tradim LED dimmer Fase-afsnijding.

PWM dimmers

Dit moderne type dimmer maakt gebruik van het aan en uitzetten van de spanning aan de hand van pulsen (Pulse Width Modulation). PWM dimmers laten het licht in zeer hoge frequentie flikkeren doordat het flikkeren niet meer als dusdanig wordt ervaren, maar het menselijk oog minder licht ervaart. Hoe langer de tussenpozen worden waarin er geen spanning op de lamp wordt gezet, hoe verder gedimd.

Nadeel van PWM dimmers (vooral goedkopere types van onbekende merken) is dat de frequentie te laag is als er tot weinig licht terug gedimd wordt. De LED lamp wordt dan zó lang uitgezet door de dimmer dat het zichtbaar wordt. Bij dimstanden lager dan 20% kan de LED lamp irritant snel gaan flikkeren.

Klik op onderstaande PWM LED-dimmer voor meer informatie

Beste PWM LED Dimmer

Triac dimmers

Het principe van een Triac (Triode Alternating Current) lijkt op dat van de PWM dimmers, behalve dat een Triac dimmer ook negatieve spanning aanstuurt. Dit heeft tot gevolg dat de frequentie twee keer zo hoog ligt en dus het vervelende flikkeren bij ver dimmen niet meer zichtbaar is.

Dit is de meest geschikte dimmer voor LED verlichting, maar vaak ook de duurste en installatie is iets minder vanzelfsprekend. Dit zijn alle fase-aansnijdende types in ons assortiment.

Aansturing dimmers

De moderne elektrische dimmers met op basis van PWM en Triac hebben een signaal nodig die vertelt hoe ver er gedimd wordt. De standaard Resistive dimmers hebben dit niet nodig.

Standaard 0-10V signaal

Dit is nog steeds de standaard in de bouwindustrie. Aan de hand van het toegevoerde Voltage (tussen de 0 en 10 Volt) weet de dimmer hoever er gedimd moet gaan worden. Het is een simpel, maar beperkt systeem. In de meeste huizen volstaat dit type signaal echter ruimschoots.

DALI signaal

Dit nieuwe type signaal is enorm in opkomst, vooral bij de uitgebreidere LED installaties in grote ruimtes.

Een DALI signaal heeft het voordeel dat het op afstand bestuurd kan worden met één controller voor meerdere groepen verlichting. Zo kun je met bijvoorbeeld één afstandsbediening alle ruimtes in een gebouw beheren.

Een ander groot voordeel is dat allerlei fabrikanten inmiddels dit type signaal omarmd hebben en je dus niet aan een merk vastzit. Het vervangen van LED lampen kan dus zonder problemen in de toekomst.

DMX signaal

Dit signaal komt uit de entertainment branche en wordt daar nog steeds veel gebruikt. Voorbeelden van toepassingen zijn theaters en de filmindustrie. Sinds kort wordt dit signaal ook in (luxe) huizen gebruikt.

Het grote voordeel hiervan is dat je tot wel 512 verschillende kanalen kan gebruiken met een module. Het hoeft niet bij verlichting te blijven, want in de film- en discotheekwereld wordt dit gekoppeld aan bijvoorbeeld rookmachines of stroboscopen.

In huizen kun je met een DMX signaal bijvoorbeeld je gordijnen regelen of zelfs je garagedeur. DMX in huis is vooral geschikt voor het aanbrengen van kleurrijke LED verlichting, zoals LED strips.

Verschil dimmen halogeenlampen en LED lampen

Het dimmen van LED lampen dient anders aangepakt te worden dan de traditionele verlichting, zoals halogeen- en gloeilampen.

Het energieverbruik van een LED lamp is minder, waardoor de weerstand ook automatisch minder is. Dit betekent dat veel standaard halogeendimmers niet goed werken in combinatie met een zuinige LED lamp. De LED lamp gaat flikkeren of dimt zelfs helemaal niet. In veel gevallen dient dus echt een speciale LED dimmer gekozen te worden.

Een ander merkbaar verschil is de kleurtemperatuur. Halogeenlampen, maar ook gloeilampen, worden warmer van kleur naarmate deze gedimd worden. Dit wil zeggen dat de kleurtemperatuur daalt. Standaard LED lampen blijven constant van kleurtemperatuur. Inmiddels zijn er LED lampen op de markt die de eigenschap van dalende kleurtemperatuur ook bevatten. Een voorbeeld daarvan is de Philips Dim-to-Warm-serie.

Voorbeelden

Ben je benieuwd geworden naar wat we aan dimmers in ons assortiment hebben? Bekijk alle dimmers hier:

Bekijk hier alle dimmers