Het is een veel voorkomende vraag: Is LED verlichting nu dimbaar of niet? “Ja!” Is het simpele antwoord, en “Ja, met de juiste dimmers” is het lange antwoord. LED verlichting dimmen was vroeger echt een flink probleem, de knappe koppen onder ons waren er nog niet achter hoe het moest. Tegenwoordig gaat het al een stuk beter en is LED vaak gewoon te dimmen, maar er is nog geen echte industrie standaard. Niet elke type lamp is te dimmen met elke dimmer, en daarom zorgt het dimmen van LED nog altijd voor problemen. Wij proberen u hiermee te vertellen hoe het dimmen van LED verlichting er momenteel voor staat.

Oude halogeendimmers

Waarschijnlijk denkt u, net als vele andere mensen, dat LED lampen gewoon dimmen op uw oude halogeendimmer. Vaak gaat dit echter niet goed. De elektronica in LED lampen is niet afgestemd op halogeendimmers waardoor de LED lampen kunnen gaan flikkeren, of zelfs kapot gaan. Een ander probleem met oude halogeendimmers is dat deze een te hoog diminterval hebben. Dit kan er voor zorgen dat de LED’s helemaal niet dimmen, omdat er niet diep genoeg gedimt kan worden. De conclusie is dat u dus een moderne dimmer nodig hebt welke zeer diep kan dimmen, oftwel een LED dimmer.

Er zijn echter verschillende typen LED dimmers welke geschikt zijn voor LED verlichting en deze zijn natuurlijk allemaal weer net even anders. U kunt zowel kiezen voor het dimmen op 230V als voor het dimmen op 12V, hieronder gaan wij hier wat dieper op in.

LED dimmers 230V

Veel LED lampen werken direct op 230V en daarom kan het zo zijn dat u direct op 230V wilt dimmen. U kunt bijvoorbeeld dan kiezen voor een 230V fase-afsnijdingsdimmer (trailing edge) of een 230V fase-aansnijdingsdimmer (leading edge). Het verschil is, is dat fase-aansnijdings gebruik maken van een ontstoringsspoel en fase-afsnijdingsdimmers niet. Dit klinkt ingewikkeld, maar simpel gezegd doen ze allebei hetzelfde: het dimmen van LED. Het mooie van deze dimmers is, is dat deze makkelijk weggewerkt kunnen worden in uw huidige inbouwdozen, deze hebben namelijk de Europese standaard maten.  

Het kiezen voor één van deze soorten dimmers kan lastig zijn, omdat sommige LED lampen gewoon beter werken op fase-afsnijdingsdimmers en de andere juist op fase-aansnijdingsdimmer. Onze LED lampen worden van te voren getest met welke type dimmer deze het beste werken, de fabrikanten geven dit ook vaak aan, dus let hier op. Bekijk ook de lijst met de dimmers die Philips aangeeft voor hun producten.

Het dimmen van 12V LED lampen

Voor het dimmen LED op 12V kunt u ook gebruik maken van een 230V fase-afsnijdingsdimmer (trailing edge) of een 230V fase-aansnijdingsdimmer (leading edge). Het enige verschil is dat u ook nog een dimbare LED trafo moet toevoegen. De trafo wordt tussen de 12V lampen en de dimmer geplaatst, en met een simpele draai aan de knop zijn de dimbare 12V lampen nu te dimmen. Toch is dit niet altijd waar, zoals ik al zei, het dimmen van LED blijkt altijd nog lastig. Chinese fabrikanten en Europese fabrikanten gebruiken simpelweg allemaal hun eigen methoden wat er uiteindelijk voor zorgt dat er veel mismatches zijn tussen producten.

Toch kunt u ook vaak gebruik maken van een dimmer welke tussen de trafo en de 12V lampen wordt aangesloten. Deze dimmers worden vaak gebruikt voor LED lampen met het SMD LED type. De 12V LED lampen, maar ook 12V LED strips, met deze SMD LED’s, zijn op deze manier makkelijk te dimmen. Vaak wordt deze oplossing gebruikt wanneer de diminstallatie volledig weggewerkt kan worden. Dit soort 12V dimmers hebben over het algemeen een radiografische afstandsbediening waarmee zelfs compleet weggewerkte dimmers aangestuurd kan worden. 

Zoals u ziet is het dimmen van LED nog steeds niet zoals het eigenlijk zou moeten. Het resultaat is vaak prachtig, maar aan een beetje onderzoek en experimenteren onkomt u niet. Als u het niet zeker weet welke dimmer u precies nodig heeft kunt u ons natuurlijk altijd bellen, wij helpen u graag verder. Wij hebben een aantal dimmers in het assortiment die het vrijwel altijd goed doen, en dat scheelt u een hoop gedoe. Wij van LEDworld.nl hopen dat u nu een stukje wijzer bent geworden over het dimmen van LED, en wij hopen u natuurlijk terug te zien in onze webshop.

Met vriendelijke groet,

Het LEDworld.nl Team