LED verlichting dimmen blijft een veelbesproken onderwerp. Wij merken als LED webshop dat het voor veel mensen nog altijd onduidelijk is in hoeverre u LED verlichting kunt dimmen. Op het internet wordt namelijk nog altijd weinig informatie over dit onderwerp verstrekt.

Dat is jammer, want er is nog zoveel mogelijk met het dimmen van LED verlichting. In dit artikel leggen wij u daarom graag uit wat u wel en niet kunt doen als het op het dimmen van LED verlichting aan komt. Daarnaast leggen wij u uit hoe u zelf uw LED verlichting op dimmers kunt aansluiten.

Wel dimmen of niet dimmen, dat is de vraag…

De elektronica die in de lamp of armatuur zit bepaalt of uw LED lamp wel of niet dimbaar is. Zo kunt u een LED lamp met 230V niet dimmen. Met een gewone dimmer zou u de lamp namelijk voor slechts 80% dimmen. Niet ideaal dus.

LED lampen van 12V en 24V zijn daarentegen meestal prima te dimmen. Wij noemen het woord ‘meestal’, omdat er in sommige lampen een overspanningsbeveiliging zit die een negatief effect op het dimmen kan veroorzaken. Gaat u op zoek naar een LED lamp die u graag wilt dimmen, dan begint u dus met het zoeken tussen de 12V en 24V LED lampen.

Ik ga dimmen en neem mee…

Wat heeft u nog meer nodig om uw LED verlichting te kunnen dimmen? Waarschijnlijk heeft u al op internet rondgekeken en bent u geschrokken van alle ingewikkelde termen en technieken. Het dimmen wordt vaak onnodig ingewikkeld omschreven.

De meest gebruikte techniek achter dimmen is PWM (Pulse-width Modulation). Dit komt er in het kort op neer dat de LED lamp heel snel en kort aan en uit wordt gezet, waardoor het lijkt alsof de verlichting zachter brand. Dit is het meest ingewikkelde product dat u nodig heeft. Helaas zijn deze dimmers niet gemakkelijk te vinden, maar in onze webshop treft u deze PWM dimmer wel aan.

Anders nog iets?

U heeft dus een voordelige PWM dimmer nodig. Deze dimmer kan vaak met een handige draaidimmer bediend worden. Zo bepaalt u of u 100% PWM stroom wilt of 0%. Het tweede dat u dus nodig heeft is een (inbouw) draaidimmer. Een goedkoper alternatief is een simpel potmetertje. Deze vindt u voor slechts enkele euro’s in de bekende elektronica webshops. Het laatste wat u nodig heeft is een transformator.

Nu nog aansluiten

De gemakkelijkste weg zou zijn om uw LED lamp aan te sluiten op een 12V LED dimmer. Deze moet gevoed worden op 12V door een normale transformator. Deze transformator wordt vervolgens aangesloten op 230V.

Kort samengevat

Om uw LED verlichting te dimmen heeft u het volgende nodig:

een 12V of 24V LED lamp

een PWM dimmer

een (inbouw) draaidimmer

een transformator

Naast 12V en 24V LED lampen kunt u trouwens ook LED strips uitstekend dimmen.

Wilt u meer weten over LED dimmers? Ga dan naar onze webshop. Heeft u nog vragen of hulp nodig bij de installatie van uw LED verlichting? Neem dan contact op met onze klantenservice.