Diverse onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat een juiste hoeveelheid licht en een afgestemd aantal branduren een positieve bijdrage levert aan de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van melkvee.

Uit het onderzoek is gebleken dat het minimale lichtniveau gedurende 16 uur 150 tot 200 lux dienst te zijn, gevolgd door een donkere periode van 6/8 uur met maximaal 5 lux. Bij vleesvee kan men volstaan met een lagere lichtsterkte dan bij melkvee. Melkgift en vruchtbaarheid speelt hier bijvoorbeeld een minder belangrijke rol.

Lichtniveaus van 80 tot 100 lux blijken voor de verlichting van vleesvee voldoende te zijn. Deze lichtsterkte zorgt voor goede kleurherkenning en een juiste werkverlichting. Ook voor paarden geldt een minimaal lichtniveau van 150 tot 200 lux gedurende 16 uur, gevolgd door een donkere periode van 6/8 uur (maximaal 5 lux.)

Stalverlichting aanbrengen

Naast een juist dag - en nachtritme hebben paarden behoefte aan visueel contact met elkaar. Zorg dus voor voldoende licht in uw stalomgeving.

Indien u verlichting wilt aanbrengen in rijhallen is het van groot belang naast voldoende lichtsterkte een goede en vooral gelijkmatige lichtverdeling te hebben. Dit voorkomt hinderlijke schaduwwerking. Energiezuinige stalverlichting stelt u in staat energiezuinig de dagen te verlengen, langere perioden van daglicht zorgen voor een actievere en een gezonde veestapel.

Meer energie nieuws vindt u op de website van Energievergelijken.net.