Dat LED verlichting enorm in opmars is, wisten u en wij natuurlijk allang. Tot onze blijdschap is deze toenemende trend inmiddels ook door de media opgepikt. Zo verschenen er recent berichten over LED verlichting met grote koppen als ’LED verlichting verrassend in opmars’. Als LED verlichting specialist zijn wij natuurlijk ontzettend blij met deze mooie bevestiging.

Jaarverslag stichting LightRec

Aanleiding voor deze positieve nieuwsberichten was het jaarverslag van stichting LightRec. Stichting LightRec richt zich op de milieuvriendelijke inzameling en recycling van energiezuinige verlichting. Zij constateerden een enorme groei in de inzameling van gloeilampen, halogeenlampen en spaarlampen, welke zijn vervangen door zuinige LED lampen.

Ook de verkoopcijfers liegen er niet om. In 2012 zijn er namelijk maar liefst 36,6% meer LED lampen verkocht, waardoor er in totaal vorig jaar 2,6 miljoen LED lampen over de toonbank zijn gegaan! Uit het jaarverslag van stichting LightRec kan daarom niet anders worden geconcludeerd dan dat Nederland niet meer om de LED lamp heen kan.

TL-armaturen

Een eveneens opvallende ontwikkeling is de vervanging van de oude TL-buis door ledinaire. Dit is een langwerpige LED lamp die dezelfde functie heeft als een TL-buis, maar wel met alle voordelen van LED lampen. In 2012 zijn er maar liefst 45% meer van deze lampen verkocht. Om precies te zijn 692.000, welke vooral in kantoren en fabrieken worden geplaatst. Lampenproducenten hadden deze snelle ontwikkeling absoluut niet zien aankomen.

LED lampen nemen uw straat over

De enorme stijging in de verkoop van LED verlichting is ook te danken aan de gemeenten in Nederland. Die vervangen namelijk massaal alle oude straatverlichting door LED lampen. LED verlichting past perfect binnen het duurzaamheidsbeleid van gemeenten, maar de belangrijkste reden is toch wel het terugdringen van de stroom en onderhoudskosten.

Een eveneens mooi voorbeeld is de luchthaven Schiphol. Inmiddels bestaat 60% van alle terminals uit LED verlichting. Dit heeft gezorgd voor 50% minder stroomkosten voor verlichting.

Bij u thuis

Er is nog altijd heel veel terrein te winnen voor LED verlichting. Volgens stichting LightRec kunnen er binnen de Nederlandse huishoudens nog altijd 450 miljoen oude lichtbronnen worden vervangen door LED lampen.

Daarnaast liggen er nog circa 110 miljoen spaarlampen en gloeilampen in de verpakking bij mensen thuis, die zij graag nog eerst willen op maken. Op dit moment bestaat 10% van alle verkochte lichtbronnen uit LED lampen, wat wel aangeeft dat hier nog een groot groeipotentieel aanwezig is.

Bent u al toe aan LED verlichting? Neemt u dan eens een kijkje in onze webshop.