Tips bij het vervangen van Halogeenlampen door LED lampen

Halogeenlampen vind je overal en in allerlei toepassingen. Met de komst van de LED technologie kunnen tegenwoordig ook de traditionele halogeenlampen vervangen worden door LED lampen.

Met deze handleiding helpen we je graag op weg.

Verschillende vormen halogeenlampen

De meestvoorkomende vorm van de halogeenlamp is in de vorm van een spot met reflector. Maar ook de klassieke gloeilamp is veelal vervangen door een iets zuinigere halogeenlamp.

alle fittingen halogeenlampen

Halogeenlamp als gloeilampvervanger

Qua lichteigenschappen lijkt een halogeenlamp vrij veel op de gloeilamp. Over het algemeen is de kleurtemperatuur van een gloeilamp iets lager (warmer licht). De gemiddelde halogeenlamp heeft een kleurtemperatuur van 3000K, terwijl de gemiddelde gloeilamp een kleurtemperatuur van rond de 2700K ligt.

Het grote voordeel van een halogeenlamp als vervanger van de gloeilamp is dat een halogeenlamp iets minder energie verbruikt voor hetzelfde aantal lumen (lichtopbrengst). De standaard halogeenlamp is ongeveer 10% zuiniger. Een 50 Watt gloeilamp kan in de regel dan ook door een 45 Watt halogeenlamp vervangen worden.

verschil gloeilamp en halogeen gloeilamp

Het andere voordeel van de halogeenlamp ten opzichte van een gloeilamp is de levensduur. Gloeilampen gaan ongeveer 1000 uur mee, terwijl de levensduur van halogeenlampen tussen de 3000 en 5000 uur ligt. Dit is een behoorlijke verbetering, maar dit komt niet in de buurt van LED lampen die vaak wel 30.000 tot 50.000 uur zullen brangen.

Halogeenlamp als spot

Dit is de meestvoorkomende vorm van de halogeenlamp. Ideaal om sfeer te creëren of als algemene verlichting in de plafonds verwerkt. De halogeenspot komt zowel voor in laagspanning (12V) als hoogspanning (230V).

twee typen led spots

12V halogeenspots

Om 12 Volt verlichting te laten werken op het stroomnet is een transformator (trafo) nodig. De trafo zet de spanning uit het stopcontact van 230 Volt om naar de bruikbare 12 Volt. Het voordeel van 12 Volt halogeenspots is dat deze minder belast worden dan direct op 230 Volt aan te sluiten, wat de levensduur ten goede komt.

De officiële benaming voor dit type halogeenspots is GU5.3 of MR16. De kleinere 12V halogeenspotjes worden GU4 genoemd.

Een ander groot voordeel van laagspanning is dat het veiliger is en daardoor geschikt voor vochtige ruimtes. Buitenshuis of in de badkamer kunt u dan ook het beste voor dit type spot kiezen.

230V halogeenspots

Halogeenspots op 230 Volt zijn eenvoudiger in gebruik omdat ze geen trafo nodig hebben. Dit gebruikersgemak gaat echter wel ten koste van de levensduur. De benaming van dit type halogeenspot is GU10.

Halogeenspots zonder reflector

Een minder voorkomende halogeenlamp is de G4 of G9 halogeenlamp zonder reflector. In tegenstelling tot de GU5.3 (12V) of GU10 (230V) halogeenspots hebben de G4 en G9 varianten geen reflector die de lichtbundel in een hoek van ongeveer 40 graden richten.

De G9 halogeenlampen zijn iets groter dan de G4 variant. De G9 zie je veel terug bij wandlampen. De G4 lampjes worden veel gebruikt als decoratie in hanglampen.

Buislampen

Dit is een apart type halogeenlamp. Deze zogenaamde R7s halogeenlampen worden veel toegepast in bouwlampen en stalampen op statief. Dit type halogeenlamp staat bekend om zijn enorme energieverbruik van vaak wel 100 Watt. Gelukkig zijn deze energiegrootverbruikers inmiddels ook goed te vervangen door energiezuinige LED lampen.

bouwlamp met halogeenlamp erin

 

Nadelen halogeenlamp

De halogeenlamp staat bekend om het prettige licht en vooral door de sfeer die gecreëerd kan worden als deze gedimd wordt.

halogeenspot

Net als bij een gloeilamp daalt de kleurtemperatuur van een halogeenlamp als deze gedimd wordt. Dat wil zeggen dat de kleur warmer wordt, oftewel het spectrum schuift meer op naar het oranje/rode licht. De moderne LED lampen kunnen dit uitstekend nabootsen, zoals de Philips Hue LED lampen.

Warmteafgifte

Het grote nadeel van een halogeenlamp is de enorme warmte die de lamp afgeeft. Dit brengt naast een oncomfortabel gevoel ook potentiële aircokosten in de zomer met zich mee. Daarnaast moeten halogeenspots in een veilige behuizing zitten als ze in het plafond worden verwerkt om brand te voorkomen.

Energieverbruik

Een LED lamp bespaart al snel 80% tot wel 90% aan energiekosten ten opzichte van halogeenlampen. Een 50 Watt halogeenlamp kan door een 5 of 6 Watt LED lamp vervangen worden.

Levensduur

De levensduur van een halogeenlamp is dan wel 3 tot 5 keer zo lang als een gloeilamp, een LED lamp gaat wel 30 tot 50 keer langer mee dan een gloeilamp.

De verwachte levensduur van een gemiddelde GU10 halogeenspot bedraagt ongeveer 3000 uur. Wil je deze vervangen voor een GU10 LED spot dan gaat deze wel 10 keer zo lang mee, namelijk minstens 30.000 uur!

Vervangen door LED

We maken onderscheid tussen de diverse types.

Vervangen van halogeen gloeilampen

De standaard lampen met grote of kleine fitting kunt u zeer eenvoudig vervangen door LED. Deze vindt u bij ons onder LED lampen.

U kunt een kleurtemperatuur kiezen van ongeveer 2700K tot 3000K als u ongeveer hetzelfde licht wilt ervaren. Hoe lager de kleurtemperatuur hoe “warmer” het licht.

Voor meer informatie over kleurtemperatuur verwijzen we u graag naar ons artikel met meer info over welke kleurtemperatuur.

Vervangen van 12V halogeenspots

De halogeenspots met een GU5.3 fitting zijn makkelijk te vervangen door LED spots. Deze vindt u bij ons in de categorie LED spots MR16/GU5.3. Bij ieder product staat aangegeven of deze dimbaar is of niet-dimbaar.

De kleurtemperatuur kunt u rond de 3000K houden, wat ookwel warmwit genoemd wordt.

De kleinere reflector LED spots vindt u onder GU4 LED spots. Deze kleine spotjes worden gekenmerkt door een diameter van 35mm van de reflector ipv 50mm wat het geval is bij gewone halogeenspots. Dit kleine type vindt u bijvoorbeeld terug bij juweliers in de vitrines.

Minimale belasting trafo

Het kan voorkomen dat de huidige trafo niet geschikt is voor de lage belasting van een LED lamp. Een trafo heeft altijd een minimale belasting en het kan zijn dat deze niet gehaald wordt als alle zware halogeenlampen vervangen worden door LED lampen. Kijk daarom altijd eerst naar de huidige trafo en wat de minimale belasting ervan is. Dit wordt vaak getoond door een bereik van bijvoorbeeld 20-150W. Als er in dit voorbeeld dan drie 50 Watt halogeenspots op zitten (is 150 Watt) en deze worden vervangen door 3 LED spots van 5 Watt (totaal 15 Watt), dan wordt de minimale belasting niet gehaald want deze is 20 Watt.

Ouderwetse gewikkelde halogeen trafo’s kennen een zogenaamd sluipverbruik van enkele Watts, waardoor het op de lange termijn sowieso loont om deze te vervangen door elektronische trafo’s.

Dimmers

Een halogeendimmer geeft ook soms problemen bij bepaalde LED spots. Dit uit zich vaak in flikkeren van de LED lamp of heel slecht dimmen, bijvoorbeeld maar de helft van de lichtopbrengst of nog minder. Hier vindt u een overzicht van LED dimmers geschikt voor 12V LED spots: LED dimmers.

Vervangen van 230V halogeenspots

De hoogspanning halogeenspots zijn voorzien van een GU10 fitting die een kwartslag gedraaid dient te worden. Deze fitting wordt ookwel bajonet fitting genoemd.

Dit type lampen kan direct op het stroomnet aangesloten worden zonder tussenkomst van een trafo. De GU10 LED lampen vindt u hier: GU10 LED spots.

We geven bij ieder product aan hoeveel Watt de lamp verbruikt en hoeveel een vergelijkbare halogeenspot zou verbruiken.

Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de LED spot maar 3 Watt verbruikt, terwijl een halogeenspot met vergelijkbaar licht al snel 20 Watt verbruikt.

Ook de kleurtemperatuur wordt bij ieder product getoond zodat u weet wat voor soort licht u kunt verwachten.

kleurtemperatuur licht lamp

Vervangen van G9 halogeenlampjes

De G9 halogeenlampen verbruiken veel energie en geven ontzettend veel warmte af, waardoor het vaak interessant is om deze te vervangen door G9 LED lampjes. Houd er rekening mee dat voor veel toepassingen de dikte van de LED lamp een probleem kan zijn. De LED G9 lampjes zijn namelijk vaak iets breder dan de halogeenvariant. Hier vindt u onze G9 LED lampen.

Vervangen van G4 halogeenlampjes

Bij het vervangen van G4 steeklampjes moet u zich afvragen wat de richting van schijnen is ten opzichte van de fitting. In sommige toepassing ligt het steeklampje om één kant op te schijnen. Dan kunt u het beste een soortgelijke plat LED steeklampje kiezen om optimaal gebruik te maken van het licht. Als het lampje rondom moet schijnen in plaats van in één richting, kunt u kiezen voor een cylindervormig G4 LED lampje. Hier vindt u alle G4 LED lampjes.

liggende g4 halogeenspot

Vervangen van buislampen

Bij de traditionele buislamp in halogeen gaat veel licht (en daarmee energie) verloren doordat de buis alle kanten opschijnt, dus ook naar achteren de lampenkap in. De LED variant schijnt één kant op en gaat daardoor al veel efficiënter om met de energie. De buislampen (R7s) in LED zijn vaak groter en breder dan de halogeen buislampen. Meet daarom van tevoren even goed wat de maximale afmetingen mogen zijn van de lamp. Hier vindt u onze R7s buislampen in LED.

 

Heeft u vragen over het vervangen van halogeenlampen? Stel ze aan onze klantenservice.