Van alle beschikbare LED verlichting blijven LED strips wel één van de populairste. Dit komt door de vele mogelijkheden en toepassingen die LED strips bieden. Zo worden ze gebruikt om donkere koven of hoekjes op te lichten, onder aanrechtkastjes geplaatst of om meubels extra op te lichten.

U kunt met behulp van LED strips een normale ruimte een zeer chique uitstraling geven. U kunt zelfs kiezen voor waterbestendige LEDstrips die in badkamers geplaatst kunnen worden en sterker nog, ook onder water. Kortom, de mogelijkheden zijn oneindig.

Er is desondanks wel onduidelijkheid over hoe LED strips het beste geïnstalleerd en geplaatst kunnen worden. Dat is zonde, want het is eigenlijk zeer eenvoudig. In dit artikel helderen wij daarom graag het één en ander voor u op.

De juiste lengte

Wanneer u een LED strip koopt, wordt deze in een rol geleverd. U hebt daarbij keuze uit een aantal vaste maten, zoals 1, 2, 3, 4 of 5 meter. De kans bestaat natuurlijk dat de lengte die u nodig heeft niet precies 1 of 2 meter is. Geen probleem!

U kunt uw LED strip namelijk gemakkelijk op maat knippen. LED strips bestaan uit een aantal schakelingen, waardoor u meestal om de 5 tot 10 centimeter deze kan afknippen. Deze punten worden overigens ook vaak aangegeven met een symbool van een schaar. U kunt met LED strips dus altijd precies de juiste lengte bereiken.

Na het op maat maken van uw LED strip is het een kwestie van opplakken op de juiste plek om het gewenste lichteffect te creëren.

LED voeding plaatsen

Wanneer u de LED strip heeft geplaatst bent u er nog niet. Een LED strip kan namelijk absoluut niet zonder een speciale LED voeding, omdat deze op gelijkspanning werkt. Een belangrijke tip is om GEEN voedingen te kopen die nét voldoende de strip voeden. Ga liever voor een LED voeding die meer vermogen biedt dan de strip nodig heeft. Op die manier gaan zowel uw LED strip als voeding langer mee. De LED voeding sluit u direct aan vóór de LED strip op 230V.

Hoe maakt u LED strips dimbaar?

Ook LED strips zijn te dimmen. Dit werkt echter wel anders dan met normale LED verlichting en tenzij u een geoefende elektricien bent, zijn de mogelijkheden wat beperkter.

Controleert u ten eerste bij uw aankoop goed of de LED strip ook daadwerkelijk dimbaar is. In tegenstelling tot wat u waarschijnlijk zou verwachten komt bij een LED strip de dimmer tussen de LED strip en de LED voeding.

Het is overigens ook mogelijk om RGB LEDstrips te dimmen met een RGB controller.

Waterbestendige LED strips

Zoals wij u al eerder vertelden, kunt u voor vochtige ruimtes speciale waterdichte LED strips kopen. In principe werken deze hetzelfde als normale LED strips en worden deze ook in dezelfde lengtes geleverd. Het enige nadeel is dat waterbestendige led strips wat moeilijker zijn in te korten dan gewone LED strips.

De IP waarden van waterbestendige LED strips variëren tussen de IP44 of IP68.

Wij hopen dat u inmiddels ook inziet dat het installeren en toepassen LED strips lang niet zo moeilijk is als gedacht. Wilt u meer weten over LED strips? Ga dan naar onze webshop of neem vrijblijvend contact met ons op.