LED verlichting kan een prachtige toevoeging zijn voor uw badkamer. Vandaag de dag is de badkamer namelijk niet alleen een praktische ruimte, maar ook een ruimte waar we tot rust kunnen komen. Met de juiste LED verlichting creëert u zowel praktisch nut als een prettige sfeer.

Elektriciteit in een vochtige ruimte kan echter bij verkeerd gebruik tot levensgevaarlijke situaties leiden. Het is daarom belangrijk om te kiezen voor de juiste LED verlichting in uw badkamer en deze op een correcte manier te plaatsen. In dit artikel geven wij u daarom graag een aantal handige tips waarmee u dit kunt bereiken.

Veiligheidsvoorschriften vochtige ruimtes

Voor het plaatsen van LED verlichting in uw badkamer of een andere vochtige ruimte gelden bepaalde veiligheidsvoorschriften. Deze voorschriften staan bekend als de ‘Nederlandse norm veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties’.

Wanneer u LED verlichting voor u badkamer uit kiest, komt het eigenlijk neer op twee belangrijke facetten. Ten eerste de plek (zone) binnen uw badkamer waar de verlichting komt te hangen en daarnaast de beschermingsgraad (IP waarde) van de te plaatsen LED verlichting. In dit artikel leest u meer over de verschillende IP waarden.

IP zones badkamer

Zone indeling van uw badkamer

De zone indeling van uw badkamer bepaalt welke IP waarde uw LED verlichting minimaal moet hebben om geplaatst te kunnen worden. De zone indeling gaat uit van de afstand van uw LED verlichting tot de vochtigste bron in uw badkamer. In dit geval kunt u denken aan uw douche of bad.

Zone 0 betreft de binnenzijde van uw badkuip of douchebak. Hier kunt u in principe geen verlichtingsarmaturen plaatsen.

Zone 1 betreft de wanden en het plafonddeel dat zich direct boven en naast de badkuip of binnen uw douchecabine/hoek bevinden. In dit geval moet uw LED verlichting minimaal een IP waarde van 65 en klasse 3 hebben.

Zone 2 bevindt zich net buiten (0,6 meter) uw badkuip of douchecabine/ hoek. In dit geval kiest u voor LED verlichting met een minimale IP waarde van 44 en klasse 1, 2 of 3. Vanaf deze zone kunt u ook bijvoorbeeld een wandcontactdoos voor uw scheerapparaat aansluiten. Dit moet dan wel volgens de NEN-EN-IEC 61558-2-5 norm gebeuren.

Zone 3 bevindt zich het verst van uw badkuip of douchecabine / hoek af, dus verder dan 0,6 meter. Uw LED verlichting moet in dit geval een minimale IP waarde van 21 hebben en klasse 1, 2 of 3 bevatten. U mag vanaf zone 3 overigens pas stopcontacten aansluiten en uw badkamer dient dan wel te beschikken over een aardlekschakelaar met een lekstroom van 30mA.

Voorkom een miskoop

Om erachter te komen of uw LED verlichting over de juiste IP waarde en klasse beschikt, moet u altijd zorgvuldig de verpakking en productinformatie bestuderen. Heeft u twijfels, vraag dan direct om het advies van een verlichtingsexpert.

Wilt u meer weten over het plaatsen van LED verlichting in uw badkamer of een andere vochtige ruimte? Lees dan hier meer over IP waarden