De werkplekken van kantoren hebben de afgelopen jaren al veel verbeteringen gezien wanneer het gaat om ons welzijn. Een goed voorbeeld zijn bureaustoelen die ervoor moeten zorgen dat u bij langdurig zitten geen rugklachten krijgt.

Daarnaast heeft de ventilatie van kantoorruimtes veel meer aandacht gekregen en moet de hoogte van uw bureau voldoen aan bepaalde eisen. Ook over de afstand tussen uw ogen en het beeldscherm zijn vele studies gehouden om te bepalen wat het beste is voor uw welzijn.

Toch missen wij in dit rijtje verbeteringen nog een heel belangrijk punt. Namelijk de verlichting van uw werkplek.

Waarom is goede verlichting van uw werkplek zo belangrijk?

Zoals ook voor ander ruimtes geldt, kan teveel of te weinig licht klachten als hoofdpijn veroorzaken. Als u veel tijd achter een beeldscherm doorbrengt kan te weinig licht zelfs leiden tot rode ogen of pijn in de arm en nek.

Wanneer u geconcentreerd aan het werk bent kunnen deze klachten veel eerder optreden, wat weer negatieve gevolgen heeft voor uw productiviteit. Op uw werk heeft u wellicht te maken met deadlines en kunt u een gebrek aan concentratie dus absoluut niet gebruiken. Wanneer u te lang wordt bloot gesteld aan slechte belichting tijdens uw werkzaamheden, kan dit zelfs tot blijvende schade van uw ogen leiden. Als u echter de juiste hoeveelheid licht creëert rondom uw werkplek, bent u veel langer in staat zijn om geconcentreerd te werken en behoud u de kwaliteit van uw ogen.

Hoe kunt u de juiste hoeveelheid verlichting bepalen?

In dat geval dient er vooral gekeken te worden naar de verlichtingssterkte. De verlichtingssterkte is de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak terechtkomt. Dit wordt uitgedrukt in de eenheid lux. Volgens de verlichtingsnorm NEN-EN 12464-1 worden er vaste richtlijnen gegeven aan de verlichtingssterkte die er in bepaalde ruimtes zijn vereist.

Hieronder volgt een tabel waarin nauwkeurig staat omschreven welke verlichtingssterkte er nodig zijn per type ruimte.

verlichtingssterkte-tabel

Ook kantoorverlichting kan stijlvol zijn

Naast de al bestaande TL-buizen zijn inmiddels de TL LED buizen in opmars. De ontwikkelingen hierin gaan razendsnel en vervangen dus steeds vaker de oude TL-buizen. Meer hierover in ons blog artikel over TL LED verlichting. Echter zijn er vandaag de dag ook veel sfeervollere oplossingen voor werk- en kantoorruimtes mogelijk.

Een populaire vorm van kantoorverlichting zijn inbouwspotjes. Praktisch in gebruik en ze geven een extra chique uitstraling aan uw werkruimte. Daarnaast vindt u tevens prachtige wandlampen, tafellampen of plafondlampen op de markt, speciaal geschikt en ontworpen voor kantoorruimtes.

Wilt u meer weten over kantoorverlichting? Neemt u dan een kijkje op onze website en in de webshop.