Een overzicht van verschillende LED kleurtemperaturen

Vaak krijgen wij telefoontjes over welke lichtkleur er het beste gekozen kan worden. Een hele terechte vraag, want een getal op een website zegt ook niet alles. Bij het kiezen van de juiste lichtkleur, ook wel kleurtemperatuur genoemd, zijn er een aantal vragen die je jezelf vantevoren moet stellen:

Ga je gloeilampen vervangen?

Wil je LED lampen ophangen waar voorheen gloeilampen hingen, dan heb je grofweg de keus uit twee verschillende lichtkleuren voor uw LED lampen.

Gloeilampen

1. Heeft u op dit moment gloeilampen die kunnen dimmen? Dan zal u ook een iets warmere LED variant nodig hebben. Denk hierbij aan een LED lamp van ongeveer 2200 á 2300 Kelvin.

Klik op onderstaand voorbeeld van een LED-lamp van 2200 Kelvin

LED lamp vervanging van gloeilamp

2. Heeft u gloeilampen die niet dimmen? In dat geval is een LED lamp van 2700 Kelvin vergelijkbaar.

Klik op onderstaande afbeelding voor een voorbeeld van een LED-lamp van 2700 Kelvin

LED lamp van 2700 Kelvin

Dit heeft er mee te maken dat een gloeilamp warmer wordt van kleurtemperatuur bij het dimmen. De klassieke gloeilamp geeft van dat warme, sfeervolle licht dat bijna tegen oranje aanzit op het moment dat deze ver terug gedimd wordt. Houd u er rekening mee dat normale LED lampen niet van kleurtemperatuur veranderen als ze gedimd worden. Deze zullen enkel minder licht (lumen) geven, maar de kleur blijft constant.

Gloeilamp

Kelvin (K) is de term die wordt gebruikt om de lichtkleur (kleurtemperatuur) van een LED lamp uit te drukken. In de regel is het hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur is. Zo heeft de kleur van een zonsondergang ongeveer 2000 Kelvin, terwijl de lichtkleur van normaal daglicht ongeveer rond de 5000 Kelvin ligt.

Kleurtemperatuur

Wat is de lichtkleur van halogeenspots?

De kleurtemperatuur van halogeenspots ligt over het algemeen iets hoger dan bij gloeilampen. Toch is de exacte lichtkleur bij de LED variant moeilijk te bepalen, omdat het erg afhangt van het type spot wat u heeft hangen. Over het algemeen zal de lichtkleur tussen de 2700K en 3000K zijn als u besluit uw halogeenspots te vervangen en dezelfde lichtkleur wilt.

LED verlichting geeft toch altijd een kille lichtkleur?

Dit was inderdaad vroeger het geval. Toen LED verlichting net zijn intrede deed, waren veel mensen nog erg huiverig om over te stappen. Het was weliswaar energiezuiniger en dus ook kostenbesparend, maar de lichtkleur van de verlichting was vaak erg kil. Een gezellige warme sfeer was moeilijk te creëren.

Tegenwoordig zijn er LED-lampen in allerlei verschillende lichtkleuren. Ons assortiment begint bij LED-lampen van ongeveer 2200K (zeer warme verlichting, vergelijkbaar met het licht van een kaars), tot aan 6000K (fel wit licht, ookwel daglicht genoemd).

Lichtkleur voor de woonkamer

Bent u van plan LED verlichting voor in de woonmaker aan te schaffen, dan bent u waarschijnlijk goed uit met een LED-lamp tussen de 2700K en 3000K. Wilt u een hele warme sfeer kunnen creëren, dan kunt u kiezen voor een 2300K LED lamp. In dat geval adviseren wij echter om een LED lamp met LED dimmer te nemen, hierdoor zijn er meerdere lichtkleuren mogelijk in uw woonkamer.

Klik op onderstaande LED-lamp als voorbeeld voor in de woonkamer

LED lamp voor woonkamer

Lichtkleur voor de badkamer

In de badkamer heeft u doorgaans helderder licht dan in uw woonkamer. De meeste badkamers zijn uitgerust met LED verlichting tussen de 3000K en 4000K. Het aantal lampen wat nodig is voor de badkamer hangt verder af van de oppervlakte en of er wel of geen raam aanwezig is. Meestal zijn twee LED lampen van 4000K al voldoende.

Let er wel op dat de LED verlichting voor in de badkamer (spat)waterbestendig is. Dit wordt aangegeven met de IP-waarde. Een IP44 LED lamp is meestal voldoende. Deze categorie LED lampen zijn stof- en spatwaterdicht. De IP65 LED lampen zijn waterdicht en uiteraard ook geschikt als badkamerverlichting.

Klik hieronder op de foto voor meer informatie over een geschikte badkamer LED-lamp

badkamer LED-lamp

Lichtkleur voor op kantoor

De kleurtemperatuur van LED lampen op kantoor is vaak behoorlijk lichter dan in de woonkamer. Dit heeft er mee te maken dat kantoren geen gezellige sfeer willen creëren, maar eerdere een werksfeer. LED lampen voor op kantoor zijn dus gemiddeld tussen 4000K en 5000K.

Klik op onderstaande LED-lamp van 4000 Kelvin voor meer informatie

Beste LED lamp voor kantoor

Psychologisch effect van kleurtemperatuur

De reden dat op kantoren vaak een lagere kleurtemperatuur (dus een hoog aantal Kelvin) wordt gebruikt, heeft niet alleen te maken met het creëren van de juiste sfeer.

Ondergaande zon

Een lage (warme) kleurtemperatuur van onder de 3000K doet denken aan de ondergaande zon. Het menselijk lichaam maakt zich op voor de nacht. Dit is ook waarom je rustig wordt van een warme kleurtemperatuur.

Heldere hemel

Andersom hebben mensen het gevoel actief te worden wanneer het licht de kleur van helder daglicht benadert: 6000K. Mensen zijn overdag actief en dus kun je dit sturen door het daglicht na te bootsen. Het psychologische effect bij deze kleurtemperatuur zorgt er dus ook daadwerkelijk voor dat mensen harder gaan werken!

 

Twijfel je over welke LED lampen je moet hebben? We hebben hier een complete handleiding LED lampen geschreven voor het kopen van LED voor in huis.

 

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Plaats dan hieronder een reactie.