LED lampen staan te boek als zuinig en met een zeer lange levensduur en dat is natuurlijk niet voor niets. Toch weten vele mensen niet hoeveel je eigenlijk kan besparen met LED verlichting. Wanneer je overstapt van een spaarlamp naar een LED lamp is dan is de besparing natuurlijk relatief minder dan wanneer je overstapt van een halogeenlamp naar een LED lamp. Wat geld betreft bespaar je met LED verlichting op twee punten: energiebesparing en aanschafkosten.

LED Euro's

Als je er vanuit gaat dat een gemiddelde lamp in een huishouden ongeveer 2,7 uur per dag brandt dan kun je na een jaar gedag zeggen tegen je gloeilamp/halogeenlamp. Dit betekend dus dat je elk jaar weer een nieuw lampje moet kopen. Met een spaarlamp duurt dit meestal wat langer namelijk 4-8 jaar, en een LED lamp kan wel 10-25 jaar meegaan (dat schijnt). De lampen die wat langer meegaan zoals de spaarlamp en de LED lamp die zijn duurder dan de halogeenlampen/gloeilampen, maar dit verdien je eigenlijk binnen een paar jaar terug. Op de lange termijn bespaar je met een spaarlamp of een LED lamp

niet alleen op uw energiekosten maar dus ook op aanschafkosten, dubbele besparing dus!

Om u een wat duidelijker beeld te geven van de echte kosten van een halogeenlamp/gloeilamp, spaarlamp en de LED lamp. Hieronder vindt je een grafiek met de besparingen die je kan halen ten opzichte van een halogeenlamp, waarbij rood staat voor de besparing en de blauwe balk voor de kosten. Hierin zijn de jaarlijkse aanschafkosten en de jaarlijkse energiekosten meegenomen.

kosten van led

Je ziet dat de LED lamp veruit de meeste besparing op levert. In de meest ongunstige situatie bespaar je €8,75 en in het gunstigste situatie bespaar je €10,07. Dit lijkt niet veel maar dit is op jaar basis per lamp! Vervangt u dus nu vijf oude spots voor LED spots, dan kunt u op de lange termijn dus meer dan €50,-

De uitgebreidere versie van dit artikel verteld u exact hoe de berekeningen zijn gemaakt zodat u ze na kan doen of kritisch kunt beoordelen.