LED verlichting voor kunstOndanks de vele voordelen van LED verlichting hebben de mensen nog steeds een verkeerd beeld van LED verlichting. Mensen hebben dat beeld kil licht nog in hun hoofd, omdat ze dat ooit een keer (jaren geleden) dit bij de bouwmarkt hebben gezien. U en ik weten dat dit natuurlijk allang veranderd is, maar omdat LED verlichting nog vrij onbekend is en relatief weinig wordt toegepast heeft het “licht van de toekomst” zich nog niet echt kunnen bewijzen bij het grote publiek. Toch wordt LED verlichting steeds vaker op grote schaal toegepast in openbare ruimten, maar musea bleven nog achter op dit gebied. Ze waren huiverig, maar waarom eigenlijk?

UV-straling?

Iedereen weet dat kleren valer worden naarmate deze aan zonlicht worden blootgesteld. Heb je een tapijt welke in de zon ligt, dan zal deze naar een paar jaar toch echt een paar tintjes lichter zijn. Fotolyse noemen ze dit effect en dit wordt veroorzaakt door UV-straling, het type licht waar u en ik lekker bruin van worden. Halogeenverlichting straalt bijvoorbeeld ook UV-straling uit en deze verlichting wordt op grote schaal toegepast in musea. Stom, stom, stom zou je zeggen aangezien de kunststukken dan met de dag steeds een klein beetje in slechtere staat komen door de UV-straling. Nu is een halogeenlamp natuurlijk niet te vergelijken met de zon, maar alle kleine beetjes UV-straling zijn schadelijk. Juist voor kunst is het belangrijk UV-straling te minimaliseren. Bij het presenteren van oude kunst wordt er alles aan gedaan om het in goede staat te houden, koele ruimtes en nog aantal maatregelen. Dat je verlichting dan je pronkstukken langzaam naar de verdommenis helpt is dan natuurlijk een drama.

Toch erkenning

LED verlichting erkend voor kunstLED verlichting zou alle problemen met de schadelijkheid van verlichting direct kunnen oplossen. Geen UV-straling, maar ook geen infrarood straling (wat ook niet helemaal goed schijnt te zijn). Toch wordt er geprotesteerd tegen het gebruik van LED verlichting. Door het slechte beeld wat mensen hebben van LED verlichting, werden er veel vraagtekens gezet bij het inzetten van LED verlichting in musea. Maar eindelijk is er uitsluitsel, de Nederlandse Licht Associatie (NLA) heeft gemeld dat kunst en schilderijen juist veiliger zijn onder LED verlichting, wanneer vergeleken wordt met conventionele verlichting.

Weer een zege voor LED verlichting! Dit hadden we net even nodig, aangezien LEDworld ook een museum in Marken moet verlichten, en de oude vrouwtjes uit het bestuur hadden nogal hun vraagtekens bij ons energiezuinige alternatief.

Conclusie: We kunnen stellen door het gebrek aan UV-straling LED lampen niet goed te gebruiken zijn om u dat lekkere bruine kleurtje te geven, maar uitstekend voor het verlichten van ons cultureel erfgoed.