De LED lamp heeft al vele ontwikkelingen doorgemaakt en dat geldt eveneens voor het productieproces. Het gevolg is dat de LED lamp hierdoor steeds goedkoper is geworden.

Waar de LED lamp in het begin vooral een luxeproduct was, vind je ze inmiddels in miljoenen huishoudens en bedrijven terug. Dit is allemaal goed nieuws, maar nu denk je waarschijnlijk dat het verstandig is om dan nog maar wat langer te wachten met de aanschaf van een LED lamp. Waarom zou je namelijk nu al een LED lamp aanschaffen als de kans bestaat dat deze nog verder in prijs gaat dalen?

Waarom wachten met besparen?

Wij begrijpen dat je de neiging hebt om te wachten op verdere prijsdalingen. Voor de huizenmarkt kan dit immers een slimme strategie zijn. Het feit is echter dat toekomstige prijsdalingen niet opwegen tegen de kostenbesparing die je nu kunt realiseren door over te stappen op LED verlichting.

De gemiddelde LED lamp kost op dit moment circa €15,00. Als je het over toekomstige prijsdalingen hebt, dan komt dat neer op een paar euro per LED lamp. Maar als je het hebt over besparingen op je energierekening, dan komt dit neer op tientallen euro’s die je over een paar jaar terugverdient.

Hoeveel kun je precies besparen met een LED lamp?

Om je echt een goed beeld te kunnen geven over wat je kunt besparen met een LED lamp, hebben wij hieronder een rekenvoorbeeld gemaakt.

Stel, je vervangt een 40 Watt gloeilamp door een 7 Watt LED lamp. Ga hierbij uit van een gemiddelde aanschafprijs van €15,00 per LED lamp. Stel vervolgens dat je de LED lamp gemiddeld 3 uur per dag en 250 dagen per jaar laat branden. Je energieverbruik wordt gemeten in kWh (kilowattuur). Een huishouden betaalt gemiddeld €0,23 per kWh.

In dit geval gaan we de verbruikskosten per jaar van de gloeilamp van 40 Watt vergelijken met de LED lamp van 7 Watt. De kosten van de gloeilamp zijn 40 / 1000 x 3 x 250 x 0,23 = €6,90 per jaar. De kosten van de LED lamp zijn 7 / 1000 x 3 x 250 x 0,23 = €1,20 op jaarbasis. Met een LED lamp bespaar je dus €5,70 per jaar!

Op basis van het rekenvoorbeeld heb je daardoor een LED lamp met de aanschafwaarde van €15,00 binnen 3 jaar al terugverdiend! Een eventuele prijsdaling van de aanschafwaarde kan dus absoluut niet opboksen tegen deze besparing. Nu betreft dit rekenvoorbeeld slechts één lamp, maar je kunt wel nagaan wat het effect zou zijn als je meerder lampen binnen je huis vervangt door een LED lamp.

Maar de LED lamp zelf is ook nog niet uitontwikkeld. Moet ik daar dan niet eerst op wachten?

Op het gebied van duurzaamheid is de LED lamp zeker nog niet uitontwikkeld. Het aantal wattage van een LED lamp wordt bijvoorbeeld steeds lager. Misschien vraag je jezelf nu af of je niet moet wachten tot de LED lamp nog duurzamer wordt gemaakt en de besparing daardoor nog groter wordt? Ook in dit geval adviseren wij je om op deze ontwikkeling niet te gaan wachten.

De grootste doorbraak op het gebied van wattagevermindering ligt namelijk allang achter ons. Je moet in dit geval niet kijken naar de percentages maar naar het aantal wattage. De overgang van bijvoorbeeld 100 Watt naar 80 Watt is veel groter dan van 30 Watt naar 15 Watt. Terwijl het eerste voorbeeld een vermindering is van 20% en het tweede voorbeeld een vermindering van maar liefst 50% is.

De grootste veranderingen zitten in de overgang van gloeilamp, halogeenlamp of spaarlamp naar LED lamp. Ook al wordt er verder gewerkt aan de duurzaamheid van LED lampen, de effecten zullen nooit meer zo groot zijn als nu.

Gaat de lichtkwaliteit van de LED lamp nog veel veranderingen doormaken?

De geruchten van kil en ongezellig licht dat een LED lamp zou uitstralen zijn zo oud als de weg naar Rome en absoluut niet meer van toepassing. Ook als het gaat om lichtkwaliteit heeft de LED lamp veel ontwikkelingen doorgemaakt.

Voor veel mensen is het moeilijk geweest om afscheid te nemen van de gloeilamp, omdat deze een warm en gezellig licht uitstraalt. Er is hard aan de LED lamp gewerkt om deze gezelligheid ook uit te kunnen stralen en met succes. Het licht van een goede LED lamp is inmiddels bijna niet meer te onderscheiden van een gloeilamp.

Ook de lichtkwaliteit van LED lampen zal nog de nodige ontwikkelingen doormaken, maar om daar op te wachten lijkt ons absoluut niet nodig. De verbeteringen die nog komen, zullen vooral belangrijk worden voor bepaalde takken binnen het bedrijfsleven.

Geen reden om nog langer te wachten

Onze conclusie is daarom dat er absoluut geen reden meer is om de aanschaf van LED lampen langer uit te stellen. Op het gebied van besparing, duurzaamheid en lichtkwaliteit heeft de LED lamp de belangrijkste ontwikkelingen al doorgemaakt. Wie vandaag begint met LED lampen kan nu al vollop van alle voordelen genieten.

Wij hopen dat dit artikel al je twijfels over LED lampen heeft weggenomen. Ben je op zoek naar LED verlichting? Neem dan even een kijkje in onze webshop.