LED verlichting vinden we vandaag de dag overal. LED verlichting is betaalbaar, zuinig, gaat lang mee en biedt tal van mogelijkheden voor diverse lichtplannen. Bovendien is de gloeilamp inmiddels uit de schappen gehaald en doet de gezelligheid van het licht van een LED lamp niet meer onder voor die van de gloeilamp.

Het heeft echter wel enige tijd geduurd voordat de LED lamp zo populair is geworden, meer dan 100 jaar om precies te zijn. In dit artikel praten wij u graag bij over de interessante geschiedenis van de LED lamp.

Het begon in 1906

De wetenschapper Henry Joseph Round maakte in 1906 voor het eerst melding van een experiment waarbij een lichtuitstraling werd gecreëerd die gelijk is aan LED verlichting. Voor natuurkundigen onder ons wordt dit proces ‘elektroluminescentie’ genoemd. Dit is de geboorte geweest van LED verlichting.

Helaas kwam 50 jaar later het onderzoek naar diodes en halfgeleiders pas echt op gang. Gedurende de jaren 50 gingen onderzoekers actief aan de slag met LED verlichting. Het resultaat was echter een dure LED lamp met weinig kleuropties en een lage lichtopbrengst. De uitdaging was om LED verlichting te ontwikkelen met meer vermogen, lagere kosten en meer kleurenopties.

De markt op

Het was het bedrijf Texas Instruments dat als eerste in 1960 de LED verlichting vercommercialiseerde. Voor ´slechts´ 130 dollar kocht men een 870 nm IR-toestel en nee, deze gingen zeker niet als warme broodjes over de toonbank.

Het waren de knappe bollen van IBM die in 1964 ontdekten dat LED lampen bijzonder goed toegepast konden worden in hun computers. De LED lampen konden onder meer gebruikt worden voor de aan en uit schakelaars. De LED lampen verbruikten minder stroom en gingen oneindig lang mee, waardoor er geen onderhoud aan te pas kwam.

De jaren 70, LED lampen in huis

In de jaren 70 kwamen de eerste rekenmachines met LED lampen erin verwerkt op de markt. Hiervoor was onder andere meneer Packard verantwoordelijk. Hij zette grote productielijnen op, waardoor de kosten flink gedrukt konden worden. Zo werd LED verlichting betaalbaar.

Niet veel later volgde ook de toepassing van LED’s in polshorloges en in telefoontoestellen. De enorme groei van LED lampen was hiermee in gang gezet.

De jaren 90 brengen kleur

In de jaren 90 kwam de ontwikkeling van de LED verlichting pas echt in een stroomversnelling terecht. Men was erachter gekomen hoe LED’s verschillende kleuren konden uitstralen. Al snel werden LED lampen toegepast in verkeerslichten en op vliegvelden.

Voor veel consumenten was de uitstraling van de LED lamp echter nog niet te vergelijken met dat van het warme licht van de spaarlamp. Ook hierin is gedurende de jaren 90 en vanaf 2000 veel gebeurd. Begin 2000 zijn er bijvoorbeeld ook nieuwe besturingsmogelijkheden ontdekt.

Met het continu verbeteren van de lichtuitstraling, de duurzaamheid en het verdwijnen van de gloeilamp, is LED verlichting tegenwoordig in ieder huishouden wel te vinden. Wilt u ook overgaan op LED verlichting, neemt u dan gerust een kijkje op onze webshop.