Er bestaan nog veel onduidelijkheden over de mogelijkheden om LED lampen te kunnen dimmen. Met welke LED lampen kan het nu wel en met welke niet? En vergt het veel technische kennis en tijd om dit voor elkaar te krijgen?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die bij menigeen opkomt wanneer er wordt gesproken over het dimmen van LED lampen. Met behulp van dit artikel hopen wij u meer duidelijkheid te kunnen geven over dit onderwerp.

Genoeg mogelijkheden

Door de vele ontwikkelingen die LED Lampen hebben doorgemaakt, is het tegenwoordig geen probleem meer om dimbare LED lampen te vinden. Bovendien zijn er diverse opties voor de besturing van deze LED lampen, maar natuurlijk ook voor LED strips.

Zo kunt u kiezen voor LED lampen die op afstand gedimd kunnen worden door middel van besturing radiografische of infrarood. U kunt natuurlijk ook gaan voor de traditionele inbouw draaiknop. Kortom, op dit vlak is er al genoeg mogelijk.

LED Lampen, dimmers en voltage

Vaak is er nog onduidelijkheid over bij welk voltage LED lampen wel en niet gedimd kunnen worden. Ook hierin is echter al heel veel mogelijk. Zo kunt u LED lampen van 12V, 24V en 230V prima dimmen.

Het kan wel voorkomen dat er per voltage een verschil zit in de aansluiting van de dimmer. 12V en 24V LED lampen worden regelmatig gebruikt in campers of op boten. De aansluiting hiervan wijkt iets af van de aansluiting van dimmers die u in huis kunt gebruiken. Reguliere dimmers worden normaal gesproken vóór de LED trafo geïnstalleerd, maar bij de installatie van 12V of 24V dimmers gebeurt dit ná de LED Trafo.

Het dimmen van een LEDstrip met de radiografische LED Touch dimmer

Waar u nog meer op kunt letten bij de aankoop van uw LED dimmers

Er zijn uiteraard genoeg verkooppunten van LED lampen en dus ook van LED dimmers. Desondanks moet u goed opletten wat u koopt. Veel LED lampen zijn dimbaar, maar zeker niet allemaal. Dit ziet u dan ook in de prijs terug van de LED lamp. Bekijk in ieder geval voor de aankoop zorgvuldig de verpakking of de beschrijving van LED lampen, om zeker te zijn van de mogelijkheid om deze te dimmen.

Het is eveneens aan te raden om uw LED lampen en dimmers bij dezelfde (web)winkel te kopen. Een betrouwbare partij test zijn eigen LED lampen namelijk op zijn eigen dimmers. Zo heeft u altijd de garantie dat uw LED lampen en dimmers goed samengaan. Wanneer u uw LED lamp bij winkel A koopt en uw dimmers bij winkel B, kan deze garantie natuurlijk niet gegeven worden.

Meer duidelijkheid

LED dimmers en dimbare LED lampen zijn van verschillende merken beschikbaar en voor ieder budget is er wel iets te vinden. Wij hopen dat u met dit artikel de juiste dimbare LED lamp weet te vinden.

Wilt u meer weten over LED Lampen en LED dimmers? Ga dan naar onze pagina met alle type LED dimmers.