Het bepalen van de juiste kleurtemperaturen blijft bij het aanschaffen van LED lampen een lastige keuze. Het is bovendien een van de belangrijkste factoren die het succes van uw aankoop bepaalt. Het aanbod van LED lampen wordt daarnaast steeds groter, wat de keuze alleen maar lastiger maakt en een miskoop vergroot.

Met de volgende tips kunt u er echter voor zorgen dat u de juiste kleurtemperaturen kiest voor uw LED lampen.

Hoge temperaturen gaan niet samen met warm licht

De kleurtemperatuur van een LED lamp wordt meestal uitgedrukt in graden Kelvin (K). Men is vaak geneigd te denken dat hoe hoger de kleurtemperatuur is, des te warmer de kleur van het licht wordt. Dit is echter niet het geval. LED lampen met een hoge kleurtemperatuur stralen een blauwachtig licht uit en LED lampen met een lage kleurtemperatuur stralen meer een rood/geelachtig licht uit. Met deze kennis op zak bent u weer een paar stappen dichterbij het bepalen van uw verlichtingswens.

Waar gaat u de LED lampen voor gebruiken?

Om vast te stellen welke kleurtemperatuur uw LED lampen dienen te hebben, moet u zich allereerst afvragen waarvoor u de LED lampen gaat gebruiken.

Worden de LED lampen in een ruimte geplaatst waar bijvoorbeeld gewerkt, gestudeerd of een hobby uitgevoerd wordt? Dan bent u beter af met een hogere kleurtemperatuur. Mensen kunnen zich namelijk het beste concentreren met een kleurtemperatuur die zo dicht mogelijk in de buurt komt van natuurlijk daglicht. Denkt u in dit geval aan kleurtemperaturen tussen de 4000K en 5000K.

Kleurtemperatuur LED

Gaat u de LED lampen plaatsen in een ruimte waar vooral ontspannen wordt, zoals de woonkamer of eetkamer? Dan kunt u beter kiezen voor een lagere kleurtemperatuur. Dit creëert namelijk meer sfeer en is rustiger voor de ogen. In dit geval kunt u denken aan kleurtemperaturen tussen de 2200K en de 3000K.

Vervangen van uw oude gloeilamp voor een LED lamp

U wilt natuurlijk het profijt van LED lampen, maar niet inleveren op de gezelligheid van uw oude gloeilamp. Dit hoeft u gelukkig ook niet te doen. Het idee dat LED lampen alleen maar kil licht produceren is allang verleden tijd. Bij het aanschaffen van LED lampen kunt u in principe gewoon uit gaan van de huidige kleurtemperaturen van uw oude gloei- of halogeenlamp. Dat is wel zo gemakkelijk. Lees hier waar u op moet letten bij het vervangen van uw oude lamp door een LED lamp.

Wilt meer weten over LED lampen en kleurtemperaturen?

Wij hopen dat u door middel van dit artikel meer te weten bent gekomen over LED lampen en de keuze in kleurtemperatuur. Heeft u nog vragen? Wij voorzien u graag van extra advies. Klik hier voor meer informatie over LED lampen.