Watt of Lumen als eenheid voor licht?

Tot enkele jaren geleden hadden we haast alleen nog maar gloeilampen en halogeenlampen die je huis verlichtten. We drukten de hoeveelheid licht uit in het Wattage van de lamp.

Voor gloeilampen was het simpel: 15 Watt is weinig licht, 40 Watt gemiddeld en vanaf 60 Watt kon je veel licht verwachten van je gloeilamp. Het makkelijke was dat ongeveer iedere gloeilamp van 40 Watt altijd evenveel licht gaf. Je liep naar de winkel als je lampen in huis stuk waren, haalde hetzelfde Wattage en kreeg ongeveer hetzelfde licht.

Tegenwoordig met de komst van LED-lampen is dit niet meer het geval, aangezien een LED-lamp aanzienlijk zuiniger is en dus minder Watts verbruikt. De hoeveelheid licht, of lichtstroom genoemd, wordt uitgedrukt in lumen (lm). Alleen zo kun je de lichtopbrengst van gloeilampen, halogeenlampen, spaalampen en dus ook ledlampen met elkaar vergelijken.

energieverbuik lumen lampen soorten

Lumen aflezen

Op het doosje van de lamp staat tegenwoordig altijd het aantal lumen dat de lamp geeft. Dit is dankzij steeds strenger wordende regelgeving in de wereld, maar vooral in Europa, steeds betrouwbaarder.

Vaak vermeldt de fabrikant nog wel waar dit mee vergeleken kan worden. Zo staat op een ledlamp van 7 Watt bijvoorbeeld: geeft 470 lumen, vergelijkbaar met een 40 Watt gloeilamp.

lumen op led doosjes verpakking

Omrekenen van Watt naar Lumen

Het zal een kwestie van wennen zijn voor we de hoeveelheid licht standaard gaan uitdrukken in lumen in plaats van Watt. Tot die tijd hebben kunnen we gebruik maken van deze handige tabel:

WattLumen
15 125
25 250
40 450
60 750
75 1000
100 1400

Aangezien niet iedereen altijd deze tabel voor handen heeft, kunnen we globaal stellen dat het aantal lumen door 10 gedeeld kan worden. Maar dit is een hele grove schatting en dit geldt eigenlijk alleen voor de lagere Wattages.

De lichtkleur is van invloed

Het kan zijn dat relatief weinig lumen van een LED-lamp als heel veel licht ervaren wordt. De lichtkleur kan namelijk onze beleving van de hoeveelheid licht beïnvloeden.

Een LED-lamp met een hoge kleurtemperatuur van bijvoorbeeld 6500K kan als erg fel bestempeld worden. Hier is dan ook minder lumen en dus een lager Wattage nodig. Andersom geldt hetzelfde; een Flame lamp van ongeveer 2000K is "zacht" licht en hiervoor is meer lumen nodig en dus ook een hoger Wattage.

Wil je bijvoorbeeld je boek kunnen lezen onder een LED-lamp met een lage kleurtemperatuur, dan moet je er rekening mee houden dat je iets meer vermogen (Watt) nodig hebt dan bij een LED-lamp met een hoge kleurtemperatuur.

 

Klik hieronder voor een van de zuinigste LED-lampen van dit moment

Energiezuinige LED-lamp

Vragen?

Heb je vragen over lumen of over het vervangen van je lampen, plaats hieronder een comment.