Het nieuwe energie label 2022 - Wat is er anders?

Het nieuwe energie label 2022 – Wat is er anders?

 

 

Het kan niet anders dan dat u het al een keer bent tegengekomen, een energielabel op een oud product waarop staat hoe energiezuinig het product is. Maar met een nieuw product is het energielabel heel anders en lijkt het alsof het product een stuk minder energiezuinig is geworden. Maar wist u ook dat dit een nieuw energielabel is sinds september 2021?

Wat is er veranderd?

 

Om een transparanter label te creëren en meer onderscheid tussen verschillende lampen en appraten te brengen, zijn de classificaties voor het label vele maten strenger geworden. Hierdoor is er een einde gekomen aan de plusklassen, zoals A+, A++ en A+++. De grootste verandering is in ieder geval de strengere classificatie hiervan, dit zorgt ervoor dat dit het energielabel volledig kan omdraaien, van een energiezuinig apparaat volgens het oude systeem naar een slechte classificatie volgens het nieuwe systeem. Dit wil overigens niet betekenen dat het apparaat minder zuinig is dan apparaten met betere labels.

Verschillen met het oude energielabel.

 

Samengevat verdwijnen dus de plusklassen (A+, A++ en A+++) Verder loopt de schaal van het nieuwe energielabel van A tot en met G. Het klopt dat je voorlopig nog geen apparaten ziet die volgens het nieuwe systeem een A classificatie hebben. Deze classificering is gereserveerd voor toekomstige apparaten die nog efficiënter zijn op het gebied van energieverbruik dan de apparaten nu op de markt.

Kijken we naar het huidige aanbod van lampen en andere elektronische apparaten, dan zie je dat items met een energielabel B of C op basis van het nieuwe systeem de meest bewuste keuzes zijn. Als u meer gedetailleerde informatie wilt lezen over de lamp of het apparaat van keuze? Dan kunt met het nieuwe energielabel de weergegeven QR-Code scannen met uw smartphone, om informatie over de energie prestaties van het bijbehorende product te lezen. Overigens kan je geen enkele vergelijking maken tussen oude en nieuwe energie labels. Apparaten en lampen die over een label volgens het oude systeem beschikken, worden helemaal opnieuw getest volgends de nieuwste classificering. Dat een voormalig product met een A+++ energielabel nu een energielabel D heeft, is heel goed mogelijk. Uiteindelijk is het apparaat zeker niet ineens minder energie-efficiënt, maar wel is het duidelijk dat het niet tot de top van energie-efficiënte apparaten behoort…

 

Oud energielabel gevonden?

 

Kijk niet vreemd op wanneer je bij je winkels toch nog oude energie labels in de schappen tegenkomt. Het is namelijk toegestaan om producten met oude verpakkingen en energie labels tot 1 maart 2023 te verkopen. Je herkent producten met nieuwe energie labels aan een QR-code op de verpakking.

 

Volg LEDworld op:

Facebook | Instagram | Youtube

 

Bronnen

Voor uitgebreide achtergrondinformatie kun je onder andere terecht op de onderstaande website.