Schilderijen en verlichting, het blijft een lastig onderwerp. Veel soorten lampen creëren een mooi licht, maar zijn op de lange termijn schadelijk voor schilderijen. Dit heeft namelijk te maken met de UV straling van lampen.

Om u een idee te geven; u heeft vast wel een stuk tapijt, behang of beschildert kozijn dat vele uren in de zon doorbrengt. U zal dan merken dat na verloop van tijd precies dat stuk tapijt valer begint te worden. Hetzelfde effect kan verlichting hebben op schilderijen.

Tapijt kunt u nog vervangen, maar de schilderijen die in musea of bij u thuis hangen absoluut niet. De keuze van verlichting voor schilderijen is daarom essentieel. In dit artikel nemen wij daarom graag de mogelijkheden van LED lampen voor kunst in zowel musea als thuis onder de loep.

LED lampen voor schilderijen

Op dit moment gebruiken nog veel musea halogeenlampen. Deze stralen aanzienlijk minder UV uit en geven een prettig licht. Het probleem is echter dat ook halogeenlampen nog altijd UV stralingen creëren en de kunstwerken na verloop van tijd daardoor valer worden. Dit proces wordt ook wel fotolyse genoemd.

Ook niet onbelangrijk zijn daarnaast de energiekosten die deze lampen met zich meebrengen en fors hoger liggen ten opzichte van LED lampen.

Toch hebben LED lampen langzaam maar zeker hun intrede gedaan in musea. Een logische ontwikkeling zou je zeggen. LED lampen stralen namelijk géén UV of infrarood uit, zijn vele malen zuiniger dan halogeenlampen en hebben ook een langere levensduur. Deze feiten zijn ook door de Nederlandse Licht Associatie (NLA) bevestigd.

Waarom hebben LED lampen zolang moeten wachten?

Voor musea is het belangrijk dat de verlichtingsbron een schilderij op precies de juiste manier belicht. Natuurlijk om er zo voor te zorgen dat iedereen de stukken goed kan bewonderen, maar er moet ook de juiste balans tussen warm en koud licht zijn om zo een optimale beleving te creëren.

Musea waren lang huiverig voor LED lampen, omdat deze een kille uitstraling zouden hebben die de kunst niet ten goede zou komen. Zoals u natuurlijk allang weet creëren LED lampen inmiddels echter een licht dat niet meer te onderscheiden is van halogeenlampen of zelfs gloeilampen.

Halogeenlampen gaan bovendien vrij snel stuk, wat tot hoge vervangingskosten en ook irritatie leidt. Het heeft helaas even moeten duren voordat musea deze voordelen wilden erkennen, maar inmiddels lijken zij overstag.

Zo is recent nog het paleiscomplex Zwinger in Duitsland na zes jaar heropend, waarin middels een minimalistisch LED spotsysteem de barokke architectuur volledig tot zijn recht komt. Ongeveer 1100 LED spots zetten de expositiestukken authentiek en veilig in scene.

Een duwtje in de goede richting geven

Als LED webshop willen wij musea natuurlijk graag op weg helpen met de adoptie en implementatie van LED lampen. Eerder schreven wij bijvoorbeeld al of LED verlichting voor musea verstandig was.

Brengt u binnenkort een cultureel bezoekje aan Monnickendam en omgeving? Dan kunt u onze eigen LED lampen bewonderen in het Marker museum en Museum de Speeltoren, die daar het plaatselijk cultureel erfgoed belichten.

Wilt u meer weten over het gebruik van LED lampen voor uw schilderijen? Bezoek dan onze eigen expositie vol met lichtgevende kunstwerkjes op LEDworld.nl.