Wij krijgen steeds vaker de vraag of het wel zo verstandig is om bestaande TL buizen te vervangen door nieuwe TL LED buizen. Mede door de snelle ontwikkeling in de LED verlichting is bestaande kritische informatie inmiddels verouderd. Maar hoe zit het nou precies en wat zijn de voordelen ten opzichte van de bestaande TL buizen?

Voordelen TL LED verlichting

TL LED verlichting heeft meer branduren, is zuiniger, heeft geen flikkering (rustiger voor uw ogen), direct vol licht, geen UV-straling en is een onbreekbare buis. Daarnaast bevat de TL LED buis geen zware metalen, heeft een hoog lumen per Watt, is TUV gecertificeerd en zeer scherp geprijsd.

Verschillende types TL LED verlichting

Om het verder heel simpel te houden maken we onderscheid tussen 2 varianten om over te stappen op TL LED verlichting. De TL LED buizen kunnen op 2 manieren worden vervangen. Namelijk de TL LED buis met een nieuwe meegeleverde starter (type A) of door middel van de VSA (voorschakelapparaat, type B ) in het bestaande armatuur om te bouwen. Dit laatste zorgt ervoor dat u het beste rendement uit uw TL LED buis haalt (de meest zuinigste variant dus). Echter wordt dit door de meeste mensen als hogere wiskunde gezien, wat helemaal niet zo moeilijk is als dat het klinkt.

Als u het volgende stappenplan goed doorloopt is het een fluitje van een cent.

Stap 1 Allereerst haalt u de stroom van het armatuur door de desbetreffende groepschakel in de meterkast uit te schakelen.

stoppenkast

Stap 2 Verwijder daarna de spiegel van het armatuur, dit doet u door de spiegel naar beneden te trekken. Afhankelijk van het type komen er dan haakjes of klipjes vrij die u moet indrukken of samenknijpen om de spiegel in z’n geheel te verwijderen.

TL-armatuur

De volgende onderdelen zijn nu te onderscheiden:

TL LED armatuur

De LED TL wordt rechtstreeks gevoed vanaf de inkomende stroom (dit geldt alleen niet voor de 30cm TL deze heeft een externe trafo die tussen 230V en de TL dient te worden opgenomen). Afhankelijk van het type LED TL is aansluitschema A of B van toepassing. Welk type wordt bij de productspecificaties bij de TL LED buizen aangegeven.

TL LED VSA schema

Stap 3 Het aansluiten kunt u het beste doen door de bestaande bedrading te hergebruiken. Verwijder alle overtollige bedrading zodat er geen verwarring kan ontstaan. Indien de lengte van de bestaande draden niet reiken tot aan de inkomende stroom kunt u van de verwijderde bedrading een nieuwe, langere draad aan de fitting maken. De fitting heeft aan de zijkanten een gaatje waar u het gestripte uiteinde van de draad in kan steken. Druk deze goed aan en trek er lichtjes aan om vast te stellen dat deze klem zit.

TL-fitting

Stap 4 Sluit nu de draden aan op de inkomende stroom. Let daarbij op de aanduiding op de LED TL zodat 'L' bij 'L' (bruin of zwart) komt en 'N' bij 'N' (blauw).

Stap 5 Plaats nu de LED TL buizen door deze te plaatsen in de fittingen en 90 graden te draaien.

Stap 6 Schakel de stroom weer in door de betreffende stoppen groep weer in te schakelen in de meterkast.

Als u dit alles goed heeft gedaan, heeft u TL LED buis vanaf nu 30.000 tot 50.000 branduren en bent u een stuk zuiniger uit. Heeft u verdere vragen? Aarzel niet en neem contact op met ons, wij helpen u graag.