Over het algemeen is het aansluiten van uw LED lampen vrij eenvoudig. Het kan in een aantal gevallen echter toch nodig zijn om een trafo of stabilisator toe te voegen. Maar wat moet u precies wanneer gebruiken? Vooral als u lange tijd van uw LED lampen wilt genieten, is een goede LED trafo onmisbaar. In dit artikel praten wij u daarom graag bij over LED trafo’s en stabilisatoren.

Gewone trafo’s en LED trafo’s

U bent wellicht al bekend met trafo’s voor gewone verlichting of halogeen verlichting. Voor LED lampen zijn er speciale LED trafo’s ontwikkeld. LED trafo’s worden gebruikt in laagspanning schakelingen, zoals een 12V of 24V schakeling. Het verschil met een gewone trafo is dat een LED trafo zorgt voor een constante stroom. Dit zorgt ervoor dat een LED lamp een continue lichtopbrengst kan produceren.

Daarnaast produceert een LED trafo gelijkspanning of gelijkstroom. Dit verlengt de levensduur van uw LED lampen aanzienlijk. Wanneer u een verkeerde trafo plaatst, kan dit zorgen voor spanningfluctuaties en hierdoor gaan uw LED lampen veel sneller stuk. LED trafo’s worden overigens ook wel eens aangeduid als LED voeding of LED driver.

Hierbij geven wij u direct een aantal voorbeelden. 12V DC LED lampen hebben een trafo nodig die gelijkspanning geeft en kunnen dus niet op een 12V AC halogeen trafo aangesloten worden, maar een 12V DC/AC lamp kan op zowel een 12V DC LED trafo als op een 12V AC halogeen trafo aangesloten worden.

Stabilisator

Een accu geeft gelijkspanning en daarom kunnen hier zowel  12V DC lampen als 12V AC lampen op aangesloten worden. Met een accu heeft u daarentegen wel te maken met piekspanning. Bij een volle 12V accu kan dit wel oplopen tot 13.8V en hier kunnen uw LED lampen niet tegen. Om dit probleem op te lossen gebruikt u in dit geval een stabilisator. Deze geeft hiermee continu 12V.

Voor boten en campers raden wij daarom aan om altijd te gaan voor 10V tot 30V LED lampen. Dan hoeft u niet met een stabilisator te werken. Leest u in dat geval ook eens het artikel LED lampen voor op de boot of in de camper.

Voor LED strips kunt u beter altijd een stabilisator gebruiken, omdat LED strips alleen nog beschikbaar zijn in 12V DC. Wanneer u niet gebruik maakt van een stabilisator terwijl dit wel nodig is, kunnen uw LED lampen uiteindelijk doorbranden en dat is natuurlijk zonde.

En gewikkelde trafo’s dan?

Gewikkelde trafo’s kunt u in principe wél gebruiken voor uw LED lampen. Het is dan ontzettend belangrijk dat de minimale belasting van uw trafo gehaald wordt. Wanneer dit niet het geval is, kunnen uw LED lampen gaan flikkeren of knipperen.

Een gewikkelde trafo is daarnaast vrij lomp en deze verbruikt onopgemerkt veel meer energie, wat u uiteindelijk weer terugziet op uw energierekening. Een LED trafo is uiteindelijk veel zuiniger en efficiënter.

Wij hopen dat u middels dit artikel meer te weten bent gekomen over LED trafo’s en voortaan gemakkelijker uw keuze kunt maken. Wilt u meer weten over LED trafo’s? Kijkt u dan eens in onze webshop of neem vrijblijvend contact met ons op.