Het lijkt erop dat de energierekening alleen nog kan stijgen. Het energieverbruik stijgt minder snel dan in de jaren 60 maar er is nog steeds een stijging te zien. Ook de prijs die per kWh betaalt wordt stijgt. Toch zijn er manieren om ervoor te zorgen dat je energiekosten dalen. Zo kan je ervoor kiezen om alle lampen in huis te vervangen door LED verlichting. Dit is niet de enige manier om te besparen op je energie.

Er zijn veel vooroordelen over LED verlichting. Zo denken veel mensen dat LED verlichting ongezellig koud licht geeft en duur is in de aanschaf. Dit was vroeger ook zo. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en LED lampen worden steeds beter en goedkoper. Tegenwoordig heb je ook veel LED lampen die dezelfde kleur licht geven als gloeilampen. Je hebt dan de voordelen van de gloeilamp maar het verbruik van de LED lamp.

Het grootste nadeel van gloeilampen is dat door de gloeidraad veel warmte geproduceerd wordt. Hierdoor verbruikt deze lamp onnodig veel stroom. Een 60watt gloeilamp kan vervangen worden door een 9watt LED lamp. Als je 5uur per dag een lamp aan hebt staan bespaar je bij een vervanging 18 euro per jaar. Uiteraard heb jij meer lampen in huis en is de besparing veel groter.

LED vs Gloeilamp

Vooral apparaten die verwarmen en koelen verbruiken veel energie. Kijk daar ook eens naar. Zet de koelkast een standje lager en ontdooi de diepvries regelmatig zodat er minder ijsvorming is. Zorg dat de airco niet onnodig aanstaat.

Overstappen energieleverancier

Naast de energiebesparende maatregelen kan je er ook voor kiezen om een goedkopere energieleverancier te nemen. Via een energievergelijker kan jij zien welke energieleverancier jouw energie voor de laagste prijs kan leveren. Je krijgt dan een actietarief aangeboden. De actietarieven dat scherper geprijsd is dan wanneer je direct contact opneemt met de leverancier. Een besparing van een paar honderd euro per jaar is niet ongewoon. Overstappen is ook niet heel moeilijk en eigenlijk wordt alles voor jou geregeld nadat jij je hebt aangemeld bij de nieuwe leverancier.

Kortom er zijn veel manieren om geld te besparen op de energierekening. Alle lampen in huis vervangen door LED verlichting en de energieprijzen vergelijken en overstappen zijn er twee. Uiteraard zijn dit niet de enige manieren om te besparen. Wees creatief en bedenk waar jij veel energie verbruikt.