Uw oude lamp is stuk of u bent van plan om het zuiniger aan te gaan doen met uw verlichting. U kiest er in ieder geval voor om uw oude lamp te vervangen door een LED lamp. Goed idee! Maar waar moet u precies op letten wanneer u een LED lamp gaat aanschaffen?

De ontwikkeling vanLED lampen is de afgelopen jaren in een stroomversnelling terechtgekomen en voor vele verlichtingswensen is er inmiddels wel een geschikte LED lamp te vinden. Met behulp van dit artikel geven wij u graag inzicht in welke LED lamp het beste bij uw wensen past.

Lever niet in op het oude vertrouwde

‘Moet ik nu mijn dure vloerlamp ombouwen om er een LED lamp in te kunnen doen?’ Zeker niet! De huidige LED lampen zijn zo ontworpen dat deze prima in de hedendaagse armaturen passen. Het vervangen van uw lamp voor een LED lamp is daarom niet anders dan bij een gewone spaarlamp of gloeilamp.

De vorm van de LED lamp hangt net als bij een gloeilamp af van het type lamp waar deze in moet komen. U kunt hierbij kiezen uit bijvoorbeeld een bolvormige, kaarsvormige, staaflampjeof Globe LED lamp. Wilt u uw lamp kunnen dimmen? Dat is ook geen probleem, er zijn namelijk genoeg dimbare LED lampen te verkrijgen.

LED lamp fittingen

Voorkom overbelichting met uw nieuwe LED lamp

Voor veel mensen is het moeilijk om een LED lamp te kiezen die de juiste hoeveelheid licht afgeeft. Gaat het bijvoorbeeld om de verlichting in de slaapkamer? Dan heeft u een LED lamp nodig die voldoende licht geeft om een boek bij te kunnen lezen, maar niet zoveel dat de mensen aan het einde van de straat nog kunnen zien of u wakker bent.

Een fout die snel wordt gemaakt bij de aanschaf van een LED lamp, is dat het aantal Watt van de oude lamp wordt gebruikt als uitgangspunt voor de nieuweLED lamp. Om dezelfde lichtintensiteit van een gloeilamp te bereiken, heeft u een LED lamp met een veel lagere wattage nodig. Het licht van een LED lamp is namelijk veel intenser dan dat van een gloeilamp. Om dezelfde lichtintensiteit te bereiken van uw oude gloeilamp of spaarlamp, kijkt u naar het aantal lumen van de oude lamp. Creëert uw oude gloeilamp van 25 Watt bijvoorbeeld 180 lumen, dan heeft u een LED lamp nodig van 3 Watt. Dit veranderd echter constant doordat de leds met een steeds lager verbruik een hogere lichtopbrengst halen.

Warme kleuren bij lage temperaturen

Met de aanschaf van een LED lamp wilt u natuurlijk niet inleveren op de sfeer van uw oude lamp. Verhalen over kil licht bij LED lampen zijn echter allang verleden tijd. De LED verlichting van tegenwoordig is al bijna niet meer te onderscheiden van het warme gloeilamp licht. LED verlichting kan daglicht (handig voor de badkamer), warm wit licht of het warme lichttype ‘flame’ creëren (geschikt voor de huiskamer).

Kleur temperatuur

De kleur van een lamp wordt aangegeven met behulp van een kleurtemperatuur. De kleur van licht wordt warmer naarmate de kleurtemperatuur lager wordt en vice versa. De kleurtemperatuur wordt normaliter uitgedrukt in Kelvin (K). De kleurtemperatuur van een gloeilamp ligt bijvoorbeeld rond de 2800 K. Wilt u een LED lamp met ongeveer hetzelfde licht, dan kunt u dezelfde kleurtemperatuur proberen aan te houden.

LED lamp bestellen

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van LED verlichting en welke LED lamp het beste geschikt is om uw oude gloeilamp te vervangen? Neem dan eens contact met ons op!