Wellicht heeft u er al over nagedacht om uw gloeilamp, tl-buis of halogeenlamp te vervangen door LED verlichting. Als LED verlichting webshop krijgen wij geregeld vragen binnen over het vervangen van bijvoorbeeld halogeen spots door GU10 LED spots.

Veel mensen blijken namelijk enorm op te kijken tegen deze klus. Dit is volgens ons niet nodig, want uw oude halogeen spots vervangen door GU10 LED spots is absoluut niet ingewikkeld. Het vereist nauwelijks tot geen technische kennis. In dit artikel leggen wij u graag uit hoe u een halogeen spot door een GU10 LED spot vervangt. Wij hopen uw vragen hiermee zoveel mogelijk te beantwoorden.

Spotjes worden veelal toegepast in verlaagde plafonds, zoals in de badkamer. Daarnaast worden spotjes vaak gebruikt onder keukenkastjes of zelfs als tuinverlichting. In een boot of camper worden ook veelvuldig spotjes gebruikt.

Een veelgebruikte spot was en is de halogeen spot. Deze spotjes geven voldoende licht, maar kunnen na een lange tijde branden erg warm worden. Bovendien zijn deze spotjes niet bijzonder duurzaam en gaan ze relatief snel stuk.

GU10 LED spots zijn het perfecte alternatief voor deze halogeen spotjes. LED spots hebben ten eerste een veel langere levensduur. Dit scheelt u flink wat ritjes naar de bouwmarkt en het voorkomt bovendien een hoop irritatie. Het tweede voordeel van LED spots is dat deze veel minder warm worden dan halogeen spots. Na uren branden kunt u een LED spot nog steeds met uw blote handen aanraken. Een absoluut pluspunt wanneer u kleine kinderen heeft rondlopen.

Het laatste en wellicht het grootste voordeel is het minimale stroomverbruik van GU10 LED spots. Deze ligt namelijk een stuk lager dan bij halogeen spots. U bespaart met een LED spot al snel tussen de 80% tot 95% op het stroomverbruik van de lamp in kwestie. Wie wilt er nou niet besparen op zijn of haar stroomrekening?

Aan de slag met uw GU10 LED spots

U bent bekend met de vele voordelen van LED spots ten opzichte van halogeen spots, maar hoe gaat het allemaal in zijn werk?

Veel mensen zijn namelijk bang dat wanneer zij hun halogeen spots gaan vervangen, de huidige armaturen niet kunnen blijven zitten. Wanneer u uw halogeen spotjes vervangt door GU10 LED spots, kunt u de huidige armaturen gewoon laten zitten. Het enige wat u hoeft te doen is uw oude halogeen spot een kwartslag naar links te draaien, zodat u deze kunt verwijderen uit de armatuur. Vervolgens plaatst u de nieuwe GU10 LED spot door deze in de armatuur te plaatsen en een kwartslag naar rechts te draaien. Veel eenvoudiger dan dit kunnen wij het niet maken.

Het is eveneens niet nodig om een trafo te plaatsen of aan te passen, aangezien alle GU10 lampen gebruik maken van 230V. Wanneer u de nieuwe GU10 LED spot heeft geplaatst en vastgedraaid kunt u de verlichting direct gebruiken.

Even dimmen met die GU10 LED spots

Natuurlijk wilt u voor de juiste omstandigheden, de juiste hoeveelheid licht creëren. Een veel gestelde vraag die wij binnen krijgen, is of GU10 LED spots ook dimbaar zijn?

Wij vertellen u dan ook graag dat u de meeste GU10 LED spots prima kunt dimmen. Dit maakt het proces natuurlijk iets ingewikkelder, maar ook het dimbaar van uw LED spots is geen hogere wiskunde. Het belangrijkste is dat u de juiste LED dimmer toepast.

Maar hoe weet u nu wat een geschikte dimmer is voor uw LED spots? Allereerst moet u weten hoeveel LED spots u op de dimmer wilt aansluiten. Vervolgens telt u de wattages van al deze LED spotjes bij elkaar op. Wat u vervolgens zoekt is een dimmer waarvan de minimale wattage onder de totale wattage van de te dimmen LED spots ligt.

Een voorbeeld: U wilt in totaal 10 LED spots van ieder 6 watt op een dimmer aansluiten. Dan heeft u dus een dimmer nodig die een minimaal bereik heeft van 60 watt.

Om uw zoektocht naar de juiste dimmer te versnellen, kunt u het beste direct kijken naar speciale LED dimmers. Deze zijn namelijk perfect ingesteld op de lage wattages van LED spots.

Wilt u meer weten over het aansluiten en installeren van LED dimmers? Lees dan eens dit artikel. In de toekomst zal hier nog meer informatie over volgen, aangezien het een populair onderwerp blijft en wij u hiermee graag willen helpen.

Ondanks dat de meeste GU10 LED spots dimbaar zijn, is het toch verstandig om altijd kritisch naar de productinformatie te kijken. Zo voorkomt u een miskoop wanneer blijkt dat uw LED spots toch niet dimbaar blijken te zijn.

Het verbeteren van uw energierekening was nog nooit zo eenvoudig!

Wij hopen dat dit artikel al uw vragen omtrent het vervangen van uw oude halogeen spots heeft beantwoord. Het lijkt veel complexer dan het daadwerkelijk is. Het is eigenlijk net zo simpel als het indraaien van een gloeilamp en zelfs het dimbaar maken van uw GU10 LED spots is geen ingewikkelde klus.

In onze webshop vindt u een uitgebreid aanbod aan GU10 LED spots. Wilt u meer informatie en advies over deze LED spots? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact met ons op en wij helpen u graag verder.