Wat is Lumen? En wat is Watt? Met de nieuwe technieken van tegenwoordig, zoals Led-verlichting, led-spots of led-strips, is er onduidelijkheid ontstaan over de lichtsterkte, e.d. van de lampen. Welke lamp moet je hebben voor sfeerverlichting? Wat is een goede leeslamp?

Kortom,hoe creëer je voldoende licht om te zien wat jij wilt zien?

Wat is Watt en wat is Lumen?

De aloude terminologie is genoemd naar ingenieur James Watt. Hij introduceerde in de 18e eeuw de paardenkracht als eenheid van vermogen. Hij deed dit n.a.v. een reparatie van een stoommachine. Zoekend naar betere methoden zag hij op een gegeven moment (zogezegd) het licht.

LED

Watt is de eenheid van vermogen en geeft aan hoeveel energie een lamp verbruikt. Het is het vermogen dat de lamp gebruikt om licht te produceren. Mensen van voor de nieuwe verlichting - om de Led-lampen zo maar eens te noemen - kennen dit begrip maar al te goed.

Lumen is officieel de eenheid van lichtstroom, maar wordt vooral gebruikt om de lichtsterkte van een lichtbron aan te duiden . Het geeft aan hoeveel licht er in totaal afgegeven wordt door de lamp.

Het verschil tussen Watt en Lumen is dus, dat het ene gaat om het energieverbruik van de lamp (Watt) en het andere om de werkelijke lichtopbrengst van de lamp (Lumen). Het moge dus duidelijk zijn dat het gebruik van Lumen handiger is dan het gebruik van Watt om de opbrengst van een lamp aan te geven.

Omrekenen van Watt naar Lumen

In de overgangsfase naar een nieuwe situatie is het altijd lastig om te onderscheiden wat het beste is, of wat iets waard is. Denk maar aan het omrekenen van vreemde valuta tijdens je vakantie. Of destijds na de invoering van de Euro (het omrekenen in guldens).

Een handig hulpmiddel om in elk geval een globale vergelijking te maken is: deel het aantal Lumen ongeveer door 10 en je hebt de Watts. Of vermenigvuldig de Watt met 10 om ongeveer de hoeveelheid Lumen te krijgen. Let wel, dit grove ezelsbruggetje gaat eigenlijk alleen op bij de kleinere lampen. Een meer specifieke tabel (met indicatieve cijfers) is:

  • 15 Watt = 90 tot 140 Lumen
  • 25 Watt = 180 tot 300 Lumen
  • 40 Watt = 400 tot 500 Lumen
  • 60 Watt = 700 tot 900 Lumen
  • 80 Watt = 1000 tot 1200 Lumen
  • 100 Watt = meer dan 1300 Lumen.

Deze omrekening is niet volledig, omdat ook het soort lamp - zoals gloeilamp, halogeenlamp, spaarlamp, of LED lamp - hier invloed op heeft. Toch is het zeker voor de beginner op de 'Watt en Lumen' markt een handig overzicht.

Zuinige, duurzame Led-verlichting

Het verschil tussen Watt en Lumen is hierboven toegelicht. Met de nieuwe technieken - zoals LED - is steeds meer energiebesparing mogelijk. Met Led-verlichting is een hoge lichtopbrengst in Lumen mogelijk. Een zuinige Led-lamp kan zelfs 100 Lumen per Watt opleveren. Dat is 10x meer dan een gloeilamp! Op dit moment is onderstaande LED-lamp een van de zuinigste die er op de markt is.

LED LAMPEN

De Led-lamp gebruikt minder energie - relatief minder Watt - en is daarmee goed voor het streven naar duurzaamheid. Een streven, dat in onze maatschappij steeds meer vorm krijgt. Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn. Dit maakt ècht het verschil!

Het licht gaat aan. Duurzaamheid is het stralende licht van deze tijd.